Vorige

Emanuel Sweertsprijs voor Henk Westerhof

Beeld
Anthos

Voorzitter Henk Westerhof van Royal Anthos kreeg woensdag 17 mei bij zijn afscheidsbijeenkomst op Keukenhof de Emanuel Sweertsprijs. Westerhofs opvolger directeur Mark-Jan Terwindt van Anthos reikte de prijs uit. 

De prijs bestaat sinds 1990 en is inmiddels zes keer uitgereikt. De prijs is vernoemd naar Emanuel Sweerts (1552-1612), die wordt gezien als de eerste exporteur van bloembollen, zaden en planten. Het bronzen beeld is in 1990 ontworpen door kunstenaar Kees Verkade. De laatste keer dat deze prijs werd uitgereikt, was in 2017 aan de Plant Health Inspection Service van het United States Department of Agriculture (USDA/APHIS). Westerhof verdient de prijs volgens Terwindt vanwege ‘een buitengewone stimulans aan de activiteiten van Royal Anthos en de afzet van bloembollen en boomkwekerijproducten’.

Nooit saai

Westerhof gaat per 30 juni na ruim 38 jaar Royal Anthos met pensioen. Tijdens de afscheidsbijeenkomst, georganiseerd door zijn dochters, bedankten verschillende sprekers op het podium of via eerder opgenomen filmpjes Westerhof voor de jarenlange samenwerking. Westerhof zelf blikte terug op zijn loopbaan en alle veranderingen in die ruim 38 jaar. Het belang van de leden was altijd leidend en het unieke karakter van de tuinbouwsector, dynamisch, innovatief en voortdurend in beweging, maakte het voor hem nooit saai, aldus Westerhof. 

Boegbeeld

Ook Mark-Jan Terwindt, algemeen directeur van Royal Anthos, bedankte Westerhof voor zijn tomeloze inzet. Hij roemde Westerhofs betrokkenheid bij de sector en zijn inzet voor Royal Anthos. “Daardoor is een financieel gezonde vereniging ontstaan, met actieve leden en onderweg met een duidelijke richting”, aldus Terwindt. Hij noemde in het bijzonder zijn inzet voor het USDA pre-clearance programma, de oprichting van iBulb, de promotieprogramma’s in de USA, Japan en Scandinavië, het onderzoeksprogramma van Anthos, de samensmelting met de boomkwekerijhandel, De Groene Stad en de fytowerkzaamheden voor marktontwikkeling en marktbehoud. “Daarnaast heeft hij zijn invloed en betrokkenheid ingezet voor het vak door de vele bestuurlijke functies die hij bekleedde. Kortom Henk Westerhof was het boegbeeld van Royal Anthos”, besloot hij zijn verhaal, waarna hij de prijs uitreikte.

Lees hier het afscheidsinterview met Henk Westerhof in De Boomkwekerij 10.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster