Vorige

Energie

Tekst

Heb jij dat nu ook? Dat je het gevoel hebt dat het zo goed gaat met de wereld? Echt, overal om je heen zie je goed nieuws. Als je er maar naar kijkt. Een voorbeeld, vorige week in het televisieprogramma Atlas: er is dus al een drager gevonden voor waterstof. Nu kun je dus gewoon waterstof meenemen als brandstof zonder dat je het eerst moet persen enzo. Veel lichter, makkelijker en veiliger.

En dan, voor mij dichter bij huis: Bavaria doet proeven om bier te brouwen met warmte uit een ijzerboiler. Je gooit zuurstof in wat zwevend ijzerpoeder, steekt het in de fik en voila, energie! Dat ijzer wordt dan roest en met wat omwegen maak je daar weer opnieuw ijzer van. Of zelfs nog dichterbij, hier in het dorp. Met zonnepanelen wek je elektriciteit op, die zet je om in warmte en daarmee verwarm je basaltblokken in een megagoed geïsoleerde bunker en hoppa, de hele winter kun je warmte halen uit die bunker, gaat megagoed!

En wat dacht je van deze: je bouwt een flinke composthoop in een soort van yurt met slangen er doorheen. Tijdens dat composteren komt dus warmte vrij! Die leid je zo de kas in en hup, geen bibberende plantjes meer! En een buts goeie compost!

Trouwens, ik vergeet er nog een, hier vlakbij. 16 koeienboeren verzamelen de shit van die beesten en zetten dat om in groen gas! 1 miljoen kuub! En dat pompen ze doodgewoon in ons normale gasnet. 500 huishoudens die warmpjes kunnen douchen door maar 16 koeieboerkes.

Zo zie je maar, er zijn een heleboel manieren om het wat warmer te krijgen of wat meer stroom op te wekken. Ik snap niet dat die bepalers van die gasprijzen dat gevaar niet zien aankomen. Als ik hen was zou ik mijn gas niet te duur maken, anders schakelt straks iedereen over naar andere energiebronnen. Het is maar alvast een waarschuwing hè?

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster