Vorige

EU-subsidie van € 705.000 voor Zunderts Opleidingscentrum Rootz

Beeld
BCT

Treeport BCT Partners BV krijgt vanuit het Just Transiton Fund 705.000 EU-subsidie. Dit komt ten goede aan Opleidingscentrum Rootz dat dit najaar wordt geopend.

Opleidingcentrum Rootz is onderdeel van bedrijventerrein Business Centre Treeport in Zundert. Hier bieden partners Treeport BCT Partners, Van Aalsburg, Handelskwekerij Gova en Groeibalans Teelt en Onderzoek een opleidingsprogramma aan voor huidige en nieuwe werknemers in de branche.

De boomkwekerijsector ziet kansen voor chemici in de groene sector en wil hen zo goed mogelijk faciliteren. Waardevolle arbeidskrachten worden zo behouden voor de markt doordat zij toekomstbestendige kennis en skills ontwikkelen, meldt Provincie Noord-Brabant op haar site.

Groene chemie

Projectleider Peter Berben: „We werken nauw samen met diverse onderwijs- en kennisinstellingen, zoals Aeres, Avans, Curio, HAS Green Academy en Yuverta. De verschillende opleiders voegen vanuit hun eigen expertise waarde toe en helpen en beïnvloeden elkaar om vanuit de verschillende disciplines naar vraagstukken te kijken. We brengen biologen en chemici samen om van elkaar te leren. Denk bijvoorbeeld aan het analyseren van plantextracten als potentiële vervanger van fossiele grondstoffen en andere niet duurzame processen. Zo leiden we breed mensen op voor banen in de groene chemie. De JTF-subsidie is een vliegwiel voor deze ontwikkeling. Zonder de subsidie hadden we de activiteiten niet zo snel kunnen opzetten.”

Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen vindt het belangrijk dat ondernemers gesteund worden in de omschakeling naar vergroening en verduurzaming: „De chemiesector is essentieel voor de West-Brabantse economie en kenmerkt zich door innovatie. We moeten echt ook onder ogen zien dat deze sector groener moet handelen om de druk op het milieu te verlichten, en ook de kansen te pakken die deze nieuwe methodes en technieken geven. Onze innovatieve ondernemers staan hier klaar voor en met de hulp van dit Europees fonds maken we onze economie toekomstbestendig en kunnen we de omschakeling maken naar een groene chemiesector.”

Groene chemie bron van werkgelegenheid

Berben: „Voordat sprake is van een groene chemie, moeten we een aantal obstakels overwinnen. Zo kunnen mensen die werkzaam zijn in de fossiele chemie en maakindustrie, niet direct worden ingezet in duurzame chemie en biobased grondstoffenwinning. Vaardigheden met betrekking tot fossiele grondstofwinning sluiten onvoldoende aan bij kennis en skills die nodig zijn voor groene chemie, zoals bijvoorbeeld het verkrijgen van duurzame grondstoffen uit plantaardige bronnen zoals bomen.”

Just Transition Fund

Het Europese Just Transition Fund (JTF), stelt subsidie beschikbaar voor de overgang naar een klimaatneutraal Europa. Het doel is de gevolgen van de omschakeling van fossiele industrieën op te vangen en een groene, circulaire en concurrerende economie te ontwikkelen met een daarbij passende en flexibele arbeidsmarkt. Het bedrijfsleven, onderwijs en gemeenten kunnen subsidie aanvragen voor projecten die hieraan bijdragen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster