Vorige

Euro Plant Tray wint Duitse duurzaamheidsprijs

Beeld
Euro Plant Tray

Op 14 november 2023 ontving Euro Plant Tray (EPT) de Reusable Innovation Award van de Deutsche Umwelthilfe e.V. (DUH) en de Stiftung Initiative Mehrweg (SIM).

DUH en SIM eren sinds 2006 bijzonder toekomstgerichte prestaties en initiatieven die bijdragen aan de verdere ontwikkeling of invoering van herbruikbare systemen met de Reusable Innovation Award. „We zijn erg blij dat de sierteeltsector onze kritiek op te veel eenmalige verpakkingen uit 2021 actief heeft opgepakt en consequent herbruikbare oplossingen ontwikkelt“, zegt Barbara Metz, federaal directeur van DUH. „De internationale samenwerking van een hele industrie aan een gezamenlijk grensoverschrijdend herbruikbaar systeem voor plantentrays is uniek en voorbeeldig – ook voor andere industrieën.”

Metz: „Speciaal respect gaat uit naar het management van EPT voor de uitstekende coördinatie van de leden en de snelle realisatie van zoveel details van een marktintroductie. De prijs gaat naar alle aangesloten bedrijven die de kennis en tijd van hun medewerkers hebben geïnvesteerd om de gezamenlijke herbruikbare innovatie tot een groot succes te maken.“

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

Jens Oldenburg, directeur van SIM, zegt: „Duurzaamheid is niet alleen een wettelijke verplichting, maar ook een belangrijke maatschappelijke verantwoordelijkheid. Als oplossing voor de Europese industrie is Euro Plant Tray een rolmodel voor deze verantwoordelijkheid en een grote inzet van een internationaal verbonden industrie. Het feit dat het nu geëerd is met de Reusable Innovation Award is meer dan verdiend. Nu is het tijd om het momentum te kanaliseren naar toekomstige implementatie en de acquisitie van verdere partners.”

Europees poolbeheer

Euro Plant Tray eG werd in 2022 opgericht door 8 leden. Het doel is om gezamenlijk een standaard oplossing te ontwikkelen voor herbruikbare plantverpakkingen. EPT heeft momenteel 30 leden uit zes landen. Twee EPT-trays in het Normpack 400 formaat zullen vanaf medio 2024 op de markt worden gebracht. EPT 400 Indoor is speciaal ontwikkeld voor topzware planten in potten van 12 cm, terwijl de EPT 400 Universal kan worden gebruikt als multitray voor 8-10
planten van 10,5-13 cm.

Onlangs hebben de leden ook gewerkt aan de ontwikkeling van een 200-serie. Deze zal voornamelijk worden gebruikt in detailhandel en tuincentra. Het doel is om de eerste leveringen op tijd voor het seizoen 2025 te produceren.

Naast de ontwikkeling van de 200-serie en de voorbereidingen voor de start van de productie van de 400-serie, voeren EPT-werkgroepen momenteel ook gesprekken met verschillende kandidaten voor de aanbesteding voor Europa-breed poolbeheer. Uiterlijk in het voorjaar van 2024 zal bekend zijn wie de logistieke partner wordt en welke locaties gebruikt zullen worden in de eerste fase van de marktintroductie.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster