Vorige

Europees besluit over glyfosaat laat op zich wachten

Beeld
Shutterstock

De stemming in de Standing Comittee on Plants, Animals, Food and Feed van de Europese Commissie heeft vrijdag 13 oktober geen uitsluitsel gegeven over de Europese toelating voor glyfosaat voor de komende tien jaar. Vóór half november komt een Europees college van deskundigen bij elkaar voor een vervolg.

Bij de stemming van de lidstaten in de Europese Commissie werd geen meerderheid van stemmen gehaald voor óf tegen de verlenging van de toelating van glyfosaat voor de komende tien jaar. Een aantal landen onthielden zich van stemmen. Van de stemmende lidstaten waren er meer voor- dan tegenstemmers, maar deze lidstaten vertegenwoordigen onvoldoende inwoners van de EU om tot de vereiste meerderheid van stemmen te komen.

Comité van deskundigen

Om alsnog tot een oordeel te komen, zal een comité van deskundigen uit de lidstaten samenkomen, om op basis van het EFSA-advies te discussiëren en stemmen. De verwachting is dat zij dit in de eerste helft van november zullen doen.

De huidige toelating van glyfosaat loopt nog tot 15 december 2023. Uiterlijk 14 december moet de EU een beslissing nemen. Mocht het comité van deskundigen niet tot uitsluitsel komen, dan kan het huidige voorstel worden aangepast. In 2017 gebeurde dat ook, waarna de toelating van glyfosaat met vijf jaar werd verlengd in plaats van de eerder voorgestelde 10 jaar.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster