Vorige

Europese bossen steeds meer onder druk

Beeld
Shutterstock

Europese bossen worden steeds meer aangetast door natuurlijke verstoringen, zo blijkt uit een observatiestudie van internationale bosbouwwetenschappers. In de studie is door 21 organisaties, waaronder wetenschappers van Wageningen University & Research, onderzoek gedaan naar bosverstoringen in Europa in de afgelopen 70 jaar.

„Uit de analyse van de verstoringstrends blijkt dat de schade door alle verstoringsoorzaken – wind, vuur, schorskevers en andere plagen – tussen 1950 en 2019 duidelijk is toegenomen”, aldus de hoofdauteur van de studie Marco Patacca (WUR).

De geschatte gemiddelde schade in Europa bedraagt 52,4 miljoen kuub hout per jaar tussen 1950 en 2019. Afgelopen twintig jaar is dit gemiddelde echter gestegen tot ongeveer tachtig miljoen kuub per jaar, wat overeenkomt met 16% van de totale jaarlijkse houtoogst in de Europese Unie. Op regionaal-nationaal niveau bedroeg het beschadigde hout soms zelfs meer dan 100% van de geplande oogst, waardoor de langetermijnplannen voor bosbeheer uiteindelijk in gevaar kwamen, zo meldt Nature Today.

Bio-economie

Wanneer bossen sterk verstoord zijn, komt er extra CO2 vrij, in plaats dat de koolstof wordt opgeslagen. Verder leidt ongeplande oogst van beschadigd hout uit deze verstoringen vaak tot instortende marktprijzen. Dit beperkt vervolgens het toekomstige aanbod van hout voor de Europese bio-economie. Bovendien kunnen de vernietiging van habitats en de CO2-emissies de verwezenlijking van de Europese klimaat- en biodiversiteitsdoelstellingen in gevaar brengen.

Klimaatverandering

De onderzoekers stelden vast dat alle bestudeerde oorzaken van verstoring zijn toegenomen, maar dat plagen zoals insecten, ziekten, schimmels en andere organismen, de sterkste stijging vertoonden. Omdat bekend is dat deze zaken zeer gevoelig zijn voor klimaatverandering, verwacht de groep wetenschappers verdere en toenemende schade, naarmate de veranderingen in het klimaat zich voortzetten.

Het wetenschappelijke artikel Significant increase in natural disturbance impacts on European forests since 1950 is gepubliceerd in het tijdschrift Global Change Biology

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster