Vorige

Europese Commissie eist aanscherping 7e APN

Tekst

Het Zevende Actieprogramma Nitraatrichtlijn (7e APN) is door de Europese Commissie (EC) als onvoldoende beoordeeld. De doelen voor verbetering van de kwaliteit van zowel grond- als oppervlaktewater zouden er niet mee worden gehaald. Daarom heeft de Europese Commissie de behandeling van de verlenging van de Nederlandse mestderogatie gestaakt. Dat melden de ministers Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Van der Wal voor Natuur en Stikstof aan de Tweede Kamer.

De mestderogatie is een ontheffing van het Europese maximum voor mestgebruik. De regering hecht er sterk aan deze ontheffing te behouden. Het nieuwe kabinet zal de maatregelen uit het 7e APN onverkort uitvoeren, laten de ministers weten. Daarbovenop komen aanvullende maatregelen waardoor alle doelen voor verbetering van de waterkwaliteit kunnen worden gehaald. De ministers zetten daarbij in op een geïntegreerde, gebiedsgerichte aanpak.

Aanvulling APN in februari

De inzet van de ministers is om medio februari een aanvulling op het 7e APN vast te stellen en bij de Europese Commissie in te dienen. Het eerstvolgende Europese Nitraatcomité is gepland op 17 maart. Nederland hoopt dan een tweede presentatie te mogen geven in een reeks van vier. De ministers hopen op flexibiliteit in de Europese besluitvormingsprocedure voor derogatie om deze nog in de eerste helft van 2022 te kunnen afronden.

Eind 2021 wist de Tweede Kamer juist nog een afzwakking van het 7e APN voor elkaar te krijgen bij de toenmalige LNV-minister Schouten. Lees hier meer over de precieze aanpassingen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster