Vorige

Evaluatie proef: containertuintjes verminderen zwerfafval aanzienlijk

Beeld
Edwin van Eis / Evaluatierapport

Containertuintjes – plantenbakken rond ondergrondse afvalcontainers – zorgen ervoor dat er 40 tot 80% minder afval naast de containers wordt gezet. Een evaluatie van een proef in opdracht van Afval en Grondstoffen in Amsterdam in de stadsdelen Zuid, Oost en Centrum komt tot deze conclusie.

In het najaar van 2022 installeerde Afval & Grondstoffen van de gemeente Amsterdam op 25 containerlocaties in stadsdelen Centrum, Zuid en Oost containertuintjes als proef tegen verkeerd geplaatst afval. Onderzoek & Statistiek heeft deze proef geëvalueerd aan de hand van metingen van de hoeveelheid bijgeplaatst afval rond de containerlocaties voor en na de plaatsing van de tuintjes. Aanvullend is een enquête afgenomen onder omwonenden en zijn diepte-interviews afgenomen.

Containertuintjes verminderen het aantal bijplaatsingen met 40 tot 80%. Na een periode van twaalf weken is er 40% minder grof, circa 70% minder karton, naar schatting 80% minder huisvuil en ruim 70% minder overig afval naast de containers gevonden. Van verplaatsing van het probleem naar omliggende containers zonder tuintje lijkt geen sprake.

Netjes houdt netjes

De onderzoekers concluderen dat de tuintjes vermoedelijk inspelen op het moreel kompas van bewoners. Netjes houdt netjes, zeggen sommige omwonenden dan ook. De plantenbakken met vrolijke, verzorgde bloemen en beplanting dragen hieraan bij. Voorwaarde voor de werking van de containertuintjes is dan ook dat de container niet vol en niet gestremd is, de omgeving opgeruimd is en de tuintjes goed onderhouden worden.

Een deel van de containertuintjes in de proef wordt verzorgd door containeradoptanten: bewoners die zich vrijwillig inzetten om de tuintjes te onderhouden en de container schoon en opgeruimd te houden. In de metingen is te zien dat de werking van containertuintjes in veel gevallen zekerder is wanneer deze in beheer zijn van een containeradoptant. Ook het type beplanting maakt uit: de werking van lagere sedumtuintjes is minder sterk dan de werking van tuintjes met hogere bloemen en planten.

Bewoners zijn positief

Niet alleen de metingen laten een positief resultaat zien, ook bewoners zijn erg te spreken over de containertuintjes. Veel omwonenden zijn bereid te helpen de tuintjes en omgeving schoon en opgeruimd te houden. De containertuintjes worden het beste beoordeeld in Centrum en het minst goed in Oost.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster