Vorige

Finalisten NK Hovenier 2023 bekend

Beeld
Ralph Mens

De vier teams van finalisten voor het NK Hovenier zijn bekend. De teams van Aeres Velp, Vonk Hoorn, Yuverta Houten en Yuverta Nijmegen staan in de landelijke finale van het Skills Heroes NK Hovenier 2023. Dat maakte organisator Koninklijke VHG bekend.

Afgelopen donderdag begonnen bij IPC Groene Ruimte Schaarsbergen in Arnhem de kwalificatiewedstrijden. Twaalf teams van twee leerling hoveniers van Aeres MBO, Clusius, Curio, Lentiz, Yuverta, Zone.college, Scalda en Terra streden om de vier tickets voor de finale. Zaterdag 5 november klonk het eindsignaal en werd de uitslag bekend gemaakt.

Organische vormen

Coaches van de studenten noemden de kwalificatieopdracht ontzettend leerzaam en ’finalewaardig’. De wedstrijdtuin, ontworpen door Hans Bouwens, bevatte veel organische vormen en natuurlijke materialen. De deelnemers maakten onder andere een ingewikkelde pergola van inlands robiniahout. Ook twee halfronde stapelmuren van natuurstenen keien, een pad en twee trappen van flagstones, een rechte stapelmuur maakten deel uit van de tuin. Daarnaast was er een vijver en veel beplanting. „Het was lastig, er zat veel denkwerk in, maar ik ben hartstikke blij dat ik hier mocht deelnemen en ik heb veel geleerd”, aldus één van de deelnemers.

De organisator van deze wedstrijd, Nicole Slagmolen, beaamde dat het een lastige opdracht was. Zij waarschuwde meteen dat er flink doorgewerkt zal moeten worden. „In Nederland zijn we niet zo gewend om met organische vormen te werken. Internationaal gebeurt dat wel, dus zie deze tuin als een eerste stap naar het niveau dat nodig is om internationaal succes te boeken. Daarvoor moet ook het tempo omhoog.”

Euroskills in Polen

De finale van het NK Hovenier 2023 is van 10 tot en met 12 januari 2023. De teams leggen dan hun tuin aan op de Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg. Daar wordt bekend welk team Nederlands Hovenier 2023 kampioen is. De winnaars nemen in september deel aan de Europese vakwedstrijden EuroSkills 2023 in het Poolse Gdansk.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster