Vorige

Ge­bruik rub­bergra­nu­laat bij kunst­gras­vel­den toe­ge­staan

Tekst
Beeld
Shutterstock

Het gebruik van rubbergranulaat op kunstgrasvelden is toegestaan als de gemeente adequate maatregelen neemt om bodemverontreiniging te voorkomen. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State onlangs bepaald in drie zaken tussen de gemeente Tilburg en stichting InStrepitus.

De stichting had de gemeente gevraagd om op te treden tegen een aantal kunstgrasvelden met rubbergranulaat. De gemeente volstond met een waarschuwing, maar dat ging de stichting niet ver genoeg. Daarom kwam de stichting in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak.

Volgens de stichting is enkel het aanleggen en gebruiken van kunstgrasvelden met rubbergranulaat al in strijd met de zorgplicht. Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak gaat dat te ver, maar eist de zorgplicht wel dat alle maatregelen worden genomen om bodemverontreiniging te voorkomen.

Zorgplichtdocumenten

Daarbij spelen de zogenoemde zorgplichtdocumenten een rol. Die zijn vastgesteld door de branchevereniging Sport en Cultuurtechniek. Hierin staan concrete maatregelen die van een gemeente worden gevergd om verontreiniging of aantasting van de bodem te voorkomen. Als de gemeente die aanbevelingen volgt, wordt naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak voldaan aan de zorgplicht.

Daarmee is niet elk risico op bodemverontreiniging uitgesloten, maar de aanbevelingen bevatten de meest recente inzichten uit onderzoeken naar de gevolgen van het gebruik van rubbergranulaat voor de bodem.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster