Vorige

Geduperde kweker raakt kerstbomen zonder top toch kwijt

Tekst
Beeld
Sam Koster

Kerstboomkweker Gerrit Brinkman uit Wenum-Wiesel is positief verrast door de wending die zijn afzetseizoen neemt. In augustus werden van duizenden bomen op zijn perceel de toppen afgeknipt. In tegenstelling tot zijn verwachting, weet hij de bomen gewoon te verkopen.

Kort na de vernieling vreesde Brinkman dat de schade aan de onverzekerde bomen in de tonnen kon lopen. Hardop vreedse hij voor het einde van zijn bedrijf.

De gemeentes Apeldoorn en Hilversum lieten destijds al weten een deel van de bomen te kopen, net als een handelaar die de bomen zonder piek met die ongewone eigenschap wilde aanprijzen.

Doolhof

Daarnaast zijn er echter veel meer aanvragen gekomen, tot verbazing van Brinkman. „Er is een gemeente die een doolhof met de bomen wilde maken, en een vrouw die opbelde met het idee om een boom zonder piek op te hangen in plaats van neer te zetten”, vertelt Brinkman aan RTL Nieuws.

Naar verwachting raakt de Gelderse kweker al zijn doorgeknipte bomen kwijt. „Er zijn handelaren en tuincentra die wel vijfhonderd bomen willen hebben. Uiteindelijk heb ik er meer klanten aan overgehouden”, zegt Brinkman tegen de NOS.

Onderzoek

Naast de doorgeknipte bomen, zijn in augustus op een ander perceel bomen van Brinkman vergiftigd. Deze zijn bruin weggetrokken, en Brinkman heeft deze bomen moeten rooien en versnipperen. Het onderzoek naar de daders loopt nog.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster