Hoewel er regionaal grote verschillen zijn, is er niet langer sprake van een grotere vraag naar water dan er aanbod is. Woensdag 22 september heeft het Managementteam Watertekorten daarom de watersituatie afgeschaald van ‘feitelijk watertekort’ naar ‘dreigend watertekort’.
Door het afschalen zijn nieuwe maatregelen niet nodig en worden tijdelijke pompinstallaties die nodig waren om extra water aan te voeren, ontmanteld. Het afschalen is mede mogelijk omdat de verwachte vraag naar water sterk afneemt nu het groeiseizoen nagenoeg ten einde is. Door de neerslag in de afgelopen twee weken en de beperktere verdamping van de gewassen, valt 2022 momenteel niet meer in de 5% droogste jaren.
Beregeningsverboden
Hoewel er niet langer sprake is van een feitelijk watertekort, is er wel een neerslagtekort. De kaart van Nederland kleurt nog steeds rood, alleen inmiddels iets minder rood. Hoewel er de laatste weken wel neerslag is geweest, zijn de grondwaterstanden nog steeds extreem laag. Het aanvullen van die grondwaterstanden gaat niet snel, zeker in de hoger gelegen gebieden niet. Voor herstel van de natuur is dan ook een langere periode van neerslag nodig. Veel onttrekkingsverboden uit oppervlaktewater in het zuiden en oosten en ook nog enkele onttrekkingsverboden grondwater in het oosten blijven om die reden van kracht.
De waterschappen en Rijkswaterstaat hebben in de afgelopen maanden door het hele land veel maatregelen genomen om de wateraanvoer te verbeteren, om meer water vast te houden en om schade zoveel mogelijk te voorkomen. De Landelijk Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) blijft wel actief om de situatie en de nog nodige maatregelen voor de waterverdeling te monitoren.