Vorige

Geen monumentale status voor park Grote Bunte in Nunspeet

Beeld
Nederlandse Tuinenstichting

De gemeente Nunspeet heeft een aanvraag voor de monumentale status van landgoed Grote Bunte afgewezen. Daarmee gaat de gemeente  in tegen het advies van de eigen Monumentencommissie. De Commissie Groen Erfgoed van de Nederlandse Tuinenstichting (NTs) gaat een bezwaarschrift indienen bij de gemeente Nunspeet.

Volgens de gemeente zijn er in het park zeker een aantal uit tuinhistorisch oogpunt ‘hoogwaardige elementen’ aanwezig, maar zijn het er te weinig en zijn ze te verbrokkeld om het geheel tot een beschermd gebied te verklaren. De erfgoedorganisaties NTs, Heemschut en het Cuypersgenootschap erkennen dat het park in de loop van de jaren verwaarloosd is, maar vinden het teleurstellend dat de gemeente dit als een vrijbrief beschouwd om ook de rest van het park verloren te laten gaan.

Oude luister

„Zo’n oude buitenplaats zou als samenhangend geheel behouden moeten blijven, en waar mogelijk in oude luister worden hersteld. Juist de aanwezigheid van die oude laanstructuren en zichtlijnen rechtvaardigen dat.” De Commissie Groen Erfgoed van de NTs  heeft besloten een bezwaarschrift in te dienen bij de gemeente Nunspeet.

Engelse landschapstuin

De Grote Bunte is een, dicht bij de dorpskern gelegen, oorspronkelijk uit 1600 daterende buitenplaats, met een herenhuis met koetshuis, omgeven door een Engelse landschapstuin. Het huis, gebouwd in 1882, heeft wél een gemeentelijke monumentale status, maar het erbij behorende koetshuis en de groene omgeving niet.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster