Vorige

Gemeente Amsterdam zoekt innovaties in bewortelingsonderzoek

Beeld
Willem de Feijter

De Gemeente Amsterdam en advies- en ingenieursbureau Tauw zijn samen op zoek naar innovatieve manieren van non-destructief bewortelingsonderzoek. De huidige manier met proefsleuven graven, leidt vaak tot schade en is arbeidsintensief. Amsterdam en Tauw vragen de markt daarom om mee te denken over geschikte alternatieve technieken.

Elk jaar worden in Amsterdam honderden Bomen Effect Analyses (BEA’s) uitgevoerd, om mogelijkheden te onderzoeken om bomen te behouden in diverse projecten. Veel van deze BEA’s leiden tot bewortelingsonderzoek door middel van het graven van proefsleuven. Deze methodes zijn intensief, kosten veel tijd en kunnen schade aan de wortels als gevolg hebben.

bewortelingsonderzoek
Bewortelingsonderzoek door middel van proefsleuven is erg intensief en kan leiden tot schade aan de wortels. Foto: Willem de Feijter

Tauw en de gemeente Amsterdam houden een marktconsultatie over innovatieve oplossingen voor non-destructief bewortelingsonderzoek. Zij denken daarbij bijvoorbeeld aan de inzet van grondradars en bijbehorende technieken. Het op een slimme wijze in beeld brengen van boomwortels is van groot belang voor het behoud van bomen in het stedelijke gebied. Dat is weer van belang voor het in stand houden van de biodiversiteit in de stad.

Het belangrijkste doel van de marktconsultatie is om te achterhalen of er sprake is van innovatieve boomradartechnieken. Het streven is naar een non-destructief bewortelingsonderzoek, waarbij een BEA idealiter zonder proefsleuven kan verlopen.

Alternatieve methoden bewortelingsonderzoek

De gemeente Amsterdam en Tauw nodigen geïnteresseerde partijen uit om hun eigen innovaties, kennis en ideeën te delen. Geïnteresseerde partijen kunnen eerst het het contextdocument doorlezen en vervolgens de vragenlijst invullen.

Op basis daarvan verwachten de partijen een beeld te krijgen van wat de mogelijkheden en ontwikkelingen op dit gebied momenteel zijn. Wanneer ze voldoende aanleiding zien voor doorontwikkeling, zullen Tauw en Amsterdam enkele partijen uitnodigen voor verdere besprekingen. Het invullen van de vragenlijst kan tot en met 12 november. Het streven is om de algemene uitkomsten van de marktconsultatie op 18 december te delen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster