Enschede lanceert een natuurkansenkaart en bomenteller. Hiermee wil de gemeente inzicht krijgen in de dieren en planten die daar leven. Ook moet hiermee de aanplant van groen worden gestimuleerd.
Dassen, ijsvogels, hagedissen, wilde bijen en boomkikkers. Via de natuurkansenkaart is te zien waar in Enschede onder andere deze dieren precies leven. Daarnaast helpt de kaart om gericht te kunnen investeren in hun leefomgeving. De gemeente roept inwoners dan ook op om in de eigen tuin verschillende plantensoorten te planten en om daarbij vooral gebruik te maken van streekeigen en inheemse bomen en struiken.
Investeren in bomen
Naast de natuurkansenkaart is ook de bomenteller geïntroduceerd. Deze nieuwe bomenteller maakt het mogelijk om zowel geplante particuliere bomen op de kaart te zetten, als gemeentelijke bomen. Inmiddels heeft de teller de 15.000 bomen aangetikt. Het streefdoel van de gemeente is om uiteindelijk 170.000 bomen te planten.
„Voor iedere boom die we moeten kappen planten we een nieuwe boom”, legt wethouder Leefomgeving Marc Teutelink uit. „Om het planten van bomen verder te stimuleren zoeken we de samenwerking met andere partijen op. Zo hebben we gratis boompjes uitgedeeld aan inwoners, hebben 9.000 bomen een nieuw plekje gevonden op Enschedese erven en heeft Landschap Overijssel bomen geplant in het buitengebied.”
Inwoners die de afgelopen tijd een boom hebben geplant of nog gaan planten kunnen dit doorgeven via de bomenteller.