Vorige

Gemiddelde inkomen boomkwekers gestegen in 2021

Tekst

Het gemiddelde inkomen voor agrarische ondernemers uit hun bedrijf is in 2021 gestegen tot €67.000, zo laat Wageningen University & Reasearch (WUR) weten. Dat komt neer op een stijging van 34% ten opzichte van 2020, toen het gemiddelde inkomen €50.000 bedroeg. Het inkomen van boomkwekers steeg met 19%.

Plantaardige en dierlijke sectoren laten een tegengestelde bewegingen zien. Tuin- en akkerbouw laten een bovengemiddeld goed beeld zien, terwijl veehouders juist een zwaar jaar hadden in 2021. Zij zijn volgens WUR ook meer afhankelijk geweest van coronasteun van de overheid om inkomstenverliezen te drukken.

Gezonde omgeving

Siertelers hebben over de hele breedte van deze sector juist een goed jaar achter de rug, door de toenemende vraag naar hun producten. Dit komt volgens WUR mede voort uit de coronaperiode, waarin het belang van een gezonde en groene leefomgeving voor veel mensen duidelijk is geworden.

Bedrijfskosten beter terugverdiend

Het gemiddelde inkomen dat boomkwekers uit hun bedrijf was in 2021 €105.000. Dat is een stijging van 19% ten opzichte van 2020, en 57% hoger dan het totale gemiddelde van 2021 over alle sectoren. Daarnaast leveren gemaakte bedrijfskosten iets meer op dan in 2020. Werd in 2020 door boomkwekers €107 verdiend per €100 gemaakte bedrijfskosten, dit jaar raamt WUR dit op €109.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster