Vorige

Gewasbeschermingsregels slechter nageleefd

Slechts 67% leeft wet-en regelgeving na bij toepassen gewasbeschermingsmiddelen in de open teelten in 2019. Dat is 15% minder dan vier jaar daarvoor. Onduidelijkheid van de regels en onvoldoende kennis van de regelgeving worden als reden hiervoor aangevoerd, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de kennis van de inhoud van de regels onder de respondenten laag is. Daarnaast geven de respondenten aan dat ze de regels vaak als onduidelijk en soms als onrechtvaardig ervaren. Wanneer wordt gekeken naar de invloed van de sociale omgeving op de naleving komt naar voren dat de invloed van collega’s en afnemers groter is dan de persoonlijke omgeving. Een deel van de respondenten geeft aan te twijfelen of de benodigde investeringen om aan de wet- en regelgeving te voldoen het waard zijn. Dit omdat de ervaring leert dat de regels vaak veranderen.

NVWA zal meer duidelijkheid gaan geven over driftreducerende eisen en wil daarbij in de toekomst meer duiding gaan geven over de regels. Ook zal er worden gekeken naar onduidelijkheden of eventuele tegenstrijdigheden in de regelgeving.

Foto: NVWA

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster