Vorige

GIS belangrijke tool bij vergroenen openbare ruimte

In tal van gemeenten staat het vergroenen van de openbare ruimte op de agenda. Om hittestress tegen te gaan, vanwege biodiversiteit of ­sociale cohesie, of een combinatie van factoren. Wat je ook belangrijk vindt, je kunt het in kaart brengen met geografische informatiesystemen (GIS). Slim vergroenen doe je met GIS, is dus de boodschap.

vergroenen met gis
Cobra Groeninzicht bracht voor de gemeente Helmond in kaart waar het eerst problemen voor bomen te verwachten zijn op basis van oppervlaktetemperatuur, droogte en grondwaterstand. Een dergelijke toepassing van GIS is voor een gemeente een handig hulpmiddel bij groenbeleid en -beheer.

Een GIS is een informatiesysteem waarmee je ruimtelijke data kunt beheren, bewerken, combineren, analyseren en presenteren. Al tien­tallen jaren kun je met dergelijke programma’s thematische kaarten maken. De afgelopen jaren echter, nemen de mogelijke toepassingen spectaculair toe. Dat komt onder meer door de schaal waarop big data worden ingewonnen.

Gegevens die van belang zijn voor de prioritering van vergroening, zoals hittestress en reeds aanwezig groen, zijn inmiddels voor heel Nederland in kaart gebracht. Aan andere ’kaartlagen’ zoals biodiversiteit wordt gewerkt, of ze zijn voor delen van Nederland beschikbaar.

Special vergroenen met GIS

In Tuin en Landschap 5 is een special gewijd aan GIS. Oftewel het bewust genereren van groene baten met behulp van geografische informatiesystemen (GIS). In de special staan artikelen over digital twins, het verzamelen van groene data, het opsporen van zinloze verharding en een praktijkvoorbeeld in het centrum van Tilburg. Nog geen abonnement? Kijk hier voor de mogelijkheden.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster