Glyfosaat is niet gevaarlijk voor mens, dier en milieu, zo oordeelt de EFSA. De Europese Voedselveiligheidsautoriteit heeft een herbeoordeling gedaan, welke is uitgevoerd door Nederland, Frankrijk, Hongarije en Zweden.
In 2022 heeft het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) een gevarenbeoordeling van glyfosaat uitgevoerd en geconcludeerd dat er geen wetenschappelijke criteria is om glyfosaat te classificeren als een kankerverwekkende, mutagene of reproductietoxische stof.
Wat de biodiversiteit betreft, erkenden deskundigen dat de risico’s die verbonden zijn aan de representatieve toepassingen van glyfosaat complex zijn en van meerdere factoren afhangen. Ze constateerden ook een gebrek aan geharmoniseerde methoden binnen de gebruikte studies waardoor er op basis van de beschikbare informatie geen harde conclusies kunnen worden getrokken over dit aspect.
Alle conclusies uit het onderzoek zijn 5 juli gemeld bij de EU, waarna de Europese Commissie een oordeel zal vormen of de toelating van de werkzame stof zal worden verlengd. EFSA verwacht dat tussen augustus en oktober hierover een besluit wordt genomen.