Vorige

Gouda bekroond tot bijvriendelijkste gemeente 2023

Beeld
Shutterstock

Gouda is door Nederland Zoemt verkozen tot bijvriendelijkste gemeente van Nederland. De gemeente volgt hiermee Arnhem op dat vorig jaar de prijs won. Gouda zet zich samen met veel bewoners in om van de gemeente een veilige en voedselrijke thuishaven te maken voor wilde bijen.

Bijvriendelijke bermen, bijvriendelijke bomen en bijvriendelijke buurten: Gouda is volgens de jury van Nederland Zoemt goed bezig. Meer dan 60% van het totaal aantal bomen is bijvriendelijk en er zijn veel nestelplekken in de buurt van bloemrijke gebieden.

Maaibeheer

De jury van Nederland Zoemt roemt Gouda om haar maaibeheer. Er wordt vaak pas na de bloei gemaaid, zodat er geen voedsel voor de bijen verdwijnt. Niet alles wordt in één keer gemaaid en het maaisel blijft een aantal dagen liggen voor het wordt weggehaald. Zo kunnen insecten eerst een nieuw plekje zoeken. Ook steeds meer inwoners zetten zich in voor wilde bijen. Zo zijn er tuinambassadeurs opgeleid en adopteerden al 400 buurtbewoners stukjes openbaar groen.

Biodiversiteit

Michel Klijmij-van der Laan, wethouder Natuur, Milieu en Dierenwelzijn, gemeente Gouda: „Ik ben bijzonder trots op deze prijs. Wilde bijen spelen een belangrijke rol in de biodiversiteit van onze stad. Daarom helpen we de bijen samen met onze inwoners, zodat ook in de toekomst onze kinderen en kleinkinderen kunnen genieten van onze stadsnatuur.”

Bloembollen

De gemeente kreeg als prijs een insectenhotel van TP Solar, bloembollen van JUB Holland, bijvriendelijke planten van Griffioen Wassenaar en ecologisch advies van TAUW cadeau. De planten gingen meteen de grond in: betrokkenen en buurtbewoners zijn direct na de uitreiking aan de slag gegaan. De bloembollen zijn uitgedeeld onder groene buurtinitiatieven, als dank voor hun inzet voor de wilde bij.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster