Vorige

Groeipuntjes

Tekst

Het is weer begonnen. Je kan het ruiken in de kas. En vorige week kon ik het ook zien. Groeipuntjes. Ergens tussen 20 en 23 januari zie ik ze altijd. Kort na de jaarwisseling gebeurt het onder de grond, nieuwe haarwortels en iets meer dan 2 weken later dus ook boven de grond. Schuivende ogen. Ik weet dat mijn moeder op 7 februari altijd in de kas ging speuren naar nieuwe scheutjes, kwam ze helemaal enthousiast van terug, en ik weet niet of het komt door klimaatverandering, maar wij zien ze tegenwoordig wat eerder.

Ik ben er opnieuw zo blij mee. Want het wil zeggen dat we ook weer wat kunnen snoeien zonder dat de planten onder onze handen wegrotten. Het betekent dat er activiteit in de kas zit en misschien is het dat wat je ruikt. Tenminste als je geen Serenade, die ‘groene’ schimmelbestrijder hebt gespoten, want dan ruikt je kas naar te lang gedragen inlegzooltjes.

En dit jaar voelt het extra goed. Want ik heb de vloerverwarming onder de stekken uit gehaald. Gokje. Als er activiteit in de kas zit, dan is extra bijverwarmen misschien niet nodig, dat is een beetje mijn redenatie. En, dat zeg ik er wel bij, dat is ook een beetje ingegeven door het feit dat mijn gasprijs van 21 naar 89 cent is gestegen. Spannend is het wel, want ik heb op het moment zo’n 1.200.000 stekken in de beworteling staan. Duimt u een beetje met me mee dat groeipuntjes geen groeipijntjes qua afzet gaan worden? Als u dus binnenkort geen columns meer van mij ziet, dan heb ik ander werk gevonden. En anders gaat het me ook de komende jaren flink wat gas besparen.

Toch best raar eigenlijk dat de winter pas op 21 december begint en we de eerste sporen van de lente binnen een maand daarna al vinden. Maar goed, bij deze verklaar ik dus 21 januari als officieel begin van de Euonymus-lente. Groeipuntjes worden scheutjes en dat worden plantjes en dat worden dan weer blije klantjes en dat zet zich om in centjes. En centjes zijn nu eenmaal de puntjes op de i.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster