Het groeiseizoen start gemiddeld ruim drie weken eerder dan een eeuw geleden. Ook eindigt het ongeveer anderhalve week later. Het groeiseizoen is daardoor een maand langer dan ruim een eeuw geleden, aldus het KNMI.
Zodra de gemiddelde etmaaltemperatuur boven de 5 graden uitkomt en daar niet meer onderduikt, is het groeiseizoen begonnen. Uiteraard is dit een gemiddelde en varieert het per soort wanneer de plant actief wordt.
Het ene jaar is het andere niet. Het groeiseizoen begint ergens in de periode eind maart tot halfweg mei en eindigt ergens in de periode oktober tot begin december. De vroegste start was dit jaar, op 27 februari 2024. Onderstaande afbeelding laat voor ieder jaar vanaf 1901 tot nu het groeiseizoen zien volgens de temperatuur gemeten in De Bilt (groene balkjes).

Aan de zwarte lijnen is de trend af te lezen. Tegenwoordig start het groeiseizoen dus gemiddeld drie weken eerder dan rond 1900 en eindigt anderhalve week later.
Lengte neemt verder toe
Gemiddeld duurt het groeiseizoen tegenwoordig 211 dagen. In 1902 was dit 141 dagen. Het jaar 2000 en 2002 kenden tot op heden het langste groeiseizoen met 253 dagen.
Volgens de klimaatscenario’s van de KNMI neemt de opwarming van de aarde verder toe en zal ook het groeiseizoen langer worden. Hoe dit precies zal uitpakken is mede afhankelijk van verschillende factoren, zoals de uitstoot van broeikasgassen en het gebruik van fossiele brandstof. In het hoge scenario is de gemiddelde lengte van het groeiseizoen bijna 300 dagen in 2100, in het lage scenario 230 dagen.
In theorie lijkt dit langere groeiseizoen gunstig; een langer groeiseizoen kan hogere gewasopbrengsten geven. Verandering in neerslag en weersextremen zoals buien, hagel en droogte kunnen oogsten echter juist bedreigen. Aanpassing aan het veranderende klimaat is daarom van belang, waarschuwt het KNMI.