Vorige

Groenbuurt Leiden en Wijkpark Cromvliet winnaars Steenbreektrofee 2022

Beeld
Stichting Steenbreek

Groenbuurt Leiden en Wijkpark Cromvliet Den Haag zijn dit jaar de winnaars van de Steenbreektrofee. Dit is bekend gemaakt op dinsdag 27 september tijdens de Nationale Groendag op de Floriade. De aanmoedigingsprijs werd toegekend aan het project De Straatboer Make-Over.

Het was de zesde keer dat de Steenbreektrofee werd uitgereikt, waarbij er dit jaar zes genomineerden waren. Bij het beoordelen van de projecten hechte de jury veel waarde aan het verbeteren van de biodiversiteit en de sociale cohesie in wijken. Juryvoorzitter Margot Ribberink zegt dat de jury blij verrast was met de energie waarmee iedereen zorgt voor het vergroenen van de leefomgeving. „De urgentie voor meer groen begint in steeds meer lagen van de samenleving door te dringen. Soms kan één persoon al de sturende kracht zijn om verandering aan te jagen. Maar de kracht van samenwerking met diverse partijen blijft de sleutel tot succes.”

Groenbuurt Leiden

Groenbuurt Leiden is in de categorie Maatschappelijke Initiatieven tot winnaar verkozen. Het project is tot stand gekomen door bewoners die zich al tien jaar inzetten om hun eigen wijk tot een groene stadsoase te ontwikkelen. Dit doen ze onder andere met de aanleg van boomspiegels en regentonnen, aanplant van fruitbomen, een tiny forest en groene netwerken voor insecten en egels. „Ze mogen trots zijn op hun bijdrage voor de buurt en nemen terecht de trofee mee naar Leiden”, aldus de jury.

Groenbuurt Leiden Steenbreektrofee
Groenbuurt Leiden is de winnaar van de Steenbreektrofee 2022 in de categorie Maatschappelijke initiatieven

Wijkpark Cromvliet Den Haag

In de categorie Professionals is Wijkpark Cromvliet Den Haag tot winnaar uitgeroepen. Volgens de jury is de wijkaanpak van dit project vrij uniek in Nederland. „Het Cromvlietplein en omgeving vroeg om de nodige verbetering vanwege de verslechterde leefbaarheid, kwaliteit van de buitenruimte en problematiek door hittestress en wateroverlast. Het nieuwe Wijkpark is een droom, wens en verbeelding die voor bewoners is uitgekomen. Wijkpark Cromvlietpark verdient daarom een landelijk podium.”

Wijkpark Cromvliet Steenbreektrofee
Wijkpark Cromvliet is de winnaar van de Steenbreektrofee 2022 in de categorie Professionals

Aanmoedigingsprijs

De aanmoedigingsprijs is dit jaar voor De Straatboer Make-over. Dit project zorgt ervoor dat sociale en groene waarden samenkomen. In kwetsbare wijken met veel sociale woningbouw is het lastig om bewoners bij vergroening te betrekken Met dit project worden bewoners geholpen met het verwijderen van stenen en kunnen ze gratis planten en advies krijgen.

Aanmoedigingsprijs steenbreektrofee
De Staatboer Make-over is de winnaar van de aanmoedigingsprijs.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster