NL Greenlabel start binnenkort met de Groene Stad Challenge 2.0. Na drie jaar is het tijd voor een upgrade waarbij een aantal verbeteringen worden doorgevoerd. Coördinatie van alle activiteiten rond de Groene Stad Challenge wordt voortaan door The Greenlabel Institute gedaan.
In drie jaar tijd is de Groene Stad Challenge gegroeid naar 125 deelnemende gemeenten en zes provincies. Afgelopen jaar zijn met verschillende gemeenten gesprekken gevoerd, om te kijken hoe nog beter kan worden bijgedragen aan de vergroeningsdoelstellingen. Op basis van feedback is de conclusie dat Groene Stad Challenge door moet gaan, mits deze wordt verbreed en verdiept.
Vijf veranderingen
In de nieuwe Groene Stad Challenge 2.0 worden vijf veranderingen doorgevoerd.
- Er komt een nieuw, gebruiksvriendelijk dashboard, het Nationaal Dashboard Toekomstbestendige Leefomgeving (NDTL). Dit wordt toegankelijk via het NDTL kennis- inspiratieportaal;
- Deelnemers krijgen inzicht in drie duurzaamheidsthema’s: klimaatadaptatie, gezondheid en biodiversiteit;
- De challenge biedt inzicht voor alle provincies en gemeenten van Nederland, op wijk- en buurtniveau;
- Er komt een ranglijst van wijken per gemeente met integrale scores op de drie thema’s;
- Er komt inzicht in een score op landelijke groennormen zoals de 3-30-300 richtlijn.
Impact van groen
De impact van groen wordt vertaald naar klimaatadaptatie en de effecten van hitte en wateroverlast. Ook biedt het dashboard inzicht in de impact van groen op gezondheid en biodiversiteit. Deze inzichten sluiten beter aan bij landelijke normen en vervangen de KPI die tot nu toe werd gebruikt.
De Groene Stad Challenge 2.0 continueert de samenwerking tussen de partners Sweco, Husqvarna, NL Greenlabel en Koninklijke Vereniging Stadswerk, met The Greenlabel Institute als nieuwe partner.