Vorige

Groene Stad-filosofie keert terug naar Floriade, 20 jaar na ontstaan

Tekst
Beeld
Green Cities Europe

Hoe kunnen we groene steden inzetten om bij te dragen aan klimaat- en leefbaarheidsdoelen zoals de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en de Europese Green Deal? Deze vraag stond centraal tijdens het Green Cities Europe Congress dat onlangs plaatsvond op de Floriade.

Het congres van Green Cities Europe vindt jaarlijks ergens in Europa plaats. Dit jaar vond het congres plaats op de Floriade in Almere. Doel van het congres is om het belang van groen in Europese steden te schetsen. Daarnaast is het de bedoeling om middels concrete praktijkvoorbeelden deelnemers te inspireren.

Game-changer

ENA-voorzitter Henk Raaijmakers opende het congres. De voorman van de Europese boomkwekerskoepel memoreerde hoe de filosofie van de Groene Stad 20 jaar geleden op de Floriade in Haarlemmermeer in het leven was geroepen. Daarna heeft het nog vele jaren geduurd voordat deze filosofie werd omarmd door overheden.

De coronapandemie was volgens Raaijmakers echter een echte ‘game-changer’. „Tijdens de coronapandemie werd duidelijk dat er niet genoeg groene ruimte is in onze steden om te recreëren en te bewegen. Inmiddels wordt de Groene Stad-gedacht wereldwijd door iedereen omarmd.”

Vitamine G

Tijdens het congres kwamen ook diverse wetenschappers aan het woord. Zo sprak Jolanda Maas over Vitamine G. Volgens Maas is het belangrijk om groen naar mensen toe te brengen. Vandaar haar focus op onder andere groene schoolpleinen en het vergroenen van ziekenhuizen.

Andere sprekers waren Karin Albers die over biodiversiteit in de stad sprak, Jelle Hiemstra over groen in relatie tot hittestress en luchtkwaliteit. Judith Klostermann en Robert Snepp spraken over Nature-based solutions voor sociale woningen.

Alle presentaties op het congres zijn terug te kijken via deze link.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster