Vorige

‘Groensector moet eerder aan tafel in planvorming’

Beeld
VHG

De groensector moet eerder in de planvorming van bouwprojecten aan tafel zitten. Dat zei minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof vorige week tijdens het jubileumcongres van Koninklijke VHG. „Groen achteraf toevoegen is te laat, we moeten aan de voorkant van projecten maximaal gebruik maken van de kennis en ervaring uit de groensector.”

Volgens Van der Wal moeten overheden, ontwikkelaars en de groensector nog meer gebruik maken van elkaars kennis. „Natuur en biodiversiteit zijn de basis van ons bestaan. We moeten er heel hard aan werken om deze te herstellen. We gaan de balans niet terugvinden door te beginnen met bouwen en vervolgens groen toe te voegen. Dan zijn we te laat.”

Integrale aanpak

Een integrale aanpak is volgens de minister de enige manier om de schaarse ruimte in Nederland goed te benutten: „Het is niet een keuze voor het één of het ander: óf groen óf energietransitie óf bouwen. Het gaat om én, én. We moeten elke vierkante meter integraal aanpakken. En vooral ook buiten de eigen kavel kijken. Gelukkig zien we daar al mooie voorbeelden van. Zo wordt op bedrijventerreinen samengewerkt waarbij kosten en baten goed worden verdeeld.”

Meekoppelkansen

VHG-lobbyist Arne Weverling benadrukte dat integrale samenwerking bij projecten het mogelijk maakt om ‘meekoppelkansen’ te benutten. Zo wordt optimaal gebruik gemaakt van alle positieve effecten van groen. „Groen is noodzakelijk voor ons welzijn, maar vooral ook voor het opvangen en voorkomen van problemen in de buitenruimte door de klimaatverandering.”

Stapelen van groene waarden

Volgens groene conceptontwikkelaar Kim van der Leest is de wil om te vergroenen er wel, maar moeten gemeenten bewuster worden gemaakt van wat groen allemaal kan doen en wat dat concreet oplevert. Van belang hierbij is vooral het stapelen van van de waarden van groen. „Denk aan een groen dak dat water opvangt, de omgeving verkoelt en effect heeft op de gezondheid en het welzijn van mensen. Er is niets anders dan levend groen dat zó kan bijdragen aan al die aspecten.”

Bekijk hier de aftermovie van het jubileumcongres van Koninklijke VHG:

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster