Vorige

Groenbedrijven bedreigd na opruimen rommel boerenprotesten

Tekst
Beeld
Shutterstock

Diverse bedrijven die woensdag hebben geholpen met rommel opruimen van boerenprotesten op snelwegen zijn bedreigd. Onder de bedreigde bedrijven zijn ook groenvoorzieners en een hoveniersbedrijf.

Woensdagmorgen werden op verschillende snelwegen strobalen, afval en asbesthoudend materiaal aangestoken. Rijkswaterstaat schakelde daarom diverse bedrijven in, vaak loonbedrijven, groenvoorzieners en grondbedrijven die door het jaar diverse werkzaamheden verrichten aan en langs snelwegen.

Bedreigingen via chatgroepen

In de loop van de dag verschenen op sociale media en later ook in landelijke media berichten dat diverse bedrijven telefonisch en via chatgroepen werden bedreigd. Een aantal bedrijven is daarna gestopt met de werkzaamheden. Andere aannemers stellen dat ze contractuele verplichtingen hebben of vinden dat veiligheid boven alles gaat.

‘Landverraders’

Onder de ingeschakelde bedrijven die in landelijke media worden genoemd zaten een groenvoorziener uit Grafhorst en een hovenier uit Hoevelaken. De bedrijven worden in chatgroepen uitgemaakt voor ‘landverraders’ en ook telefonisch onder druk gezet.

De politie onderzoekt of er bij online berichtten sprake is van opruiing, iets wat strafbaar is. Diverse ministers waaronder Harbers van Infrastructuur en Yeşilgöz van Justitie hebben de acties van de boeren veroordeeld en waarschuwen actievoerders voor de gevolgen.

Onacceptabel

Donderdag heeft ook premier Rutte via Twitter de acties veroordeeld. „De protestacties van een kleine groep boeren op snelwegen van gisteren en vanochtend zijn onacceptabel. Anderen moedwillig in gevaar brengen, onze infrastructuur beschadigen en mensen bedreigen die helpen opruimen, gaat alle perken te buiten.” Rutte roept bedrijven op om aangifte te doen bij bedreiging.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster