Vorige

Groningse akkerbouwers uitgeroepen tot Bovenstebeste Bermbeheerder

Beeld
Nynke Bender en Hilde van Heuveln

Jurtko Boerma en Joke Hellenberg-Boerma van akkerbouwbedrijf Elswerd in het Groningse Rottum beheren al jaren een deel van de berm langs het Boterdiep tussen Doodstil en Rottum. Het publiek heeft hen uitgeroepen tot Bovenstebeste Bermbeheerder 2024. De tweede plek was voor het maaiteam van gemeente Leeuwarden.

De prijs voor de Bovenstebeste Bermbeheeerder wordt elke twee jaar uitgereikt door De Vlinderstichting, in samenwerking met Stichting Groenkeur. Jurylid Dick Oosthoek: „Veel mensen nemen het heft in eigen hand en maaien hun strookje groen plat. Jurtko Boerma en Joke Hellenberg-Boerma laten zien dat het ook anders kan. Ruimte laten voor de natuur en hier een handje bij helpen.” Zij krijgen de prijs vrijdag 28 juni op hun boerderij uitgereikt.

Kleine ratelaar (foto Hilde van Heuveln).

Maaisel voor compost

Akkerbouwbedrijf Elswerd van de familie Boerma ligt op de historische gronden van het Groninger Hogeland in Rottum. Het verwerken van organische reststromen is een belangrijk thema in hun bedrijfsvoering. Een andere pijler vormen de ‘natuurlijke barrières’: hoe kan je bermen en akkerranden zo goed mogelijk benutten, waardoor jouw bedrijf, maar ook ander leven daar voordeel van heeft?

Joke Hellenberg-Boerma vertelt: „Onze boerderij ligt op het Hoogeland in Noord-Groningen aan het Boterdiep, een oude waterweg met een lange geschiedenis. Tussen de boerderij en het Boterdiep lag een verwaarloosde trekweg, een karrespoor. Wij noemen dat het Cerespad. Die naam komt van de oude steenfabriek Ceres, twee kilometer verderop. Het land is hier heel wijds en open. Oude paden houden de verbindingen in stand; voor planten en dieren, maar ook voor mensen. Dus toen de gemeente in 2006 een verhard fietspad van 3,5 km aanlegde op het oude trekpad en daarbij de berm ‘netjes’ wilde gaan onderhouden, kwamen wij samen met onze buurman van de steenfabriek, Bert Lanjouw, met een beter plan. Met elkaar hebben we het beheer overgenomen van de gemeente. Wij maaien de berm als de bloemen goed zaad gezet hebben en voeren het maaisel af naar de boerderij, waar we er mooie compost van maken. Zo houden we de kringloop lekker kort. Daarbij blijft de bermbiotoop erg geschikt voor bloeiende inheemse planten en insecten.”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster