Vorige

Grote hoeveelheid illegaal teakhout in beslag genomen

Tekst

De NVWA-IOD heeft dinsdag 15 maart ruim 500 m3 teakhout in beslag genomen bij een bedrijf in Zuid-Holland. Het bedrijf kan niet aantonen dat het om legaal gekapt hout gaat. Teakhout wordt veel gebruikt voor tuinmeubelen, vlonders en schuttingen.

Rechercheurs en inspecteurs van team Natuur hebben het bedrijfspand en een woning doorzocht en één verdachte aangehouden. In de woning werd €90.000 aan contant geld aangetroffen. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

In totaal werd ruim 500 m3 teakhout in beslag genomen. Er waren 20 vrachtwagens nodig om het illegale hout af te voeren. (Foto: NVWA)

Tijdens het onderzoek naar de houtimport vanuit Zuid-Amerika door dit bedrijf werd ook duidelijk dat er hout als deklading voor drugs werd gebruikt. Drugscriminelen verstopten hun handelswaar in en tussen dat hout. Daarnaar liep tegelijkertijd een politieonderzoek. De NVWA-IOD en de politie hebben daarom samengewerkt om elkaars onderzoeken niet te hinderen.

Fout hout

Sinds 2013 is de Europese Houtverordening van kracht om te voorkomen dat illegaal gekapt hout op de Europese markt komt. Het illegaal kappen van bomen draagt namelijk bij aan ontbossing. Wanneer bossen verdwijnen, verdwijnt daarmee ook de leefomgeving van sommige planten en dieren.

Ook draagt illegale houtkap bij aan klimaatverandering. Het kappen van bos heeft ook impact op de lokale bevolking, die voor hun voedsel en inkomen vaak afhankelijk is van het bos. Daarom pakt de overheid de import van ‘fout hout’ aan.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster