Vorige

Grote schade aan biodiversiteit door Nederlandse economie

Tekst
Beeld
Shutterstock

De Nederlandse economie veroorzaakt voor bijna €40 miljard aan schade aan biodiversiteit. Dit gebeurt via watervervuiling, luchtvervuiling, landgebruik en klimaatverandering. Een groot deel van de schade vindt niet binnen de sectoren plaats, maar bij leveranciers en klanten. Dat blijkt uit onderzoek van ABN AMRO en het Impact Institute.

Er blijkt ook te weinig kennis over biodiversiteit te zijn. De helft van de Nederlanders weet niet wat biodiversiteit precies inhoudt, en bijna een derde van de inwoners van ons land heeft geen weet van de slechte staat van de natuur. Nederlanders begeven zich minimaal in de natuur en worden niet goed genoeg geïnformeerd.

Lokale natuur

Naast overheden kunnen media een belangrijke rol spelen bij het informeren over biodiversiteit. Zo kan de binding met de lokale natuur versterkt worden. „Exotische soorten en huisdieren zijn oververtegenwoordigd in onderwijs en media”, zegt Merel Scheltema, onderzoeker van de Nationale Denktank. „We zien veel leeuwen, tijgers en olifanten in films, maar waar zijn de Nederlandse inheemse soorten als de das, de grutto en het edelhert?”

Door de kennisachterstand wordt biodiversiteit te veel op één hoop met klimaatinspanningen gegooid. Dit geldt ook voor het bedrijfsleven, waar het rapporteren over biodiversiteit zo’n vijf tot tien jaar achter ligt ten opzichte van klimaat, zo stelt directeur Peter Harrison van de grote Britse investeerder Schroders in de Financial Times (FT).

VN-conferentie voor Biodiversiteit

Tot en met 19 december wordt op de VN-conferentie voor Biodiversiteit (COP-15) in Montreal gewerkt aan een nieuwe akkoord om het wereldwijde biodiversiteitsverlies te stoppen. Landen moeten het over drie onderwerpen eens worden. Ten eerste over de doelen voor de bescherming en herstel van biodiversiteit en natuur. Ten tweede over de versterking van implementatie- en verantwoordingsmechanismen. Ten derde over het beschikbaar maken van financiële  middelen voor ontwikkelingslanden.

De afspraken die tijdens COP-15 gemaakt worden, moeten meer ruimte maken voor natuurherstel, schrijft Marcel Kok van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Dit kan door kwetsbare soorten en ecosystemen beter te beschermen, en door natuur in te schakelen als bondgenoot voor het oplossen van opgaven rond onze  leefomgeving. Denk aan de leefbare stad, bescherming tegen klimaatrampen, duurzame voedselproductie, en het actief werken aan natuurherstel in het hele landschap.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster