Vanaf 1 januari 2022 is het verboden Japanse duizendknoop te verhandelen. Dit handelsverbod geldt niet alleen voor de verkoop van planten en stengels, maar ook voor het transport van besmette grond, zo blijkt uit een analyse van Rijkswaterstaat.
Sinds 1 januari mogen drie verschillende soorten Aziatische duizendknopen niet meer worden verhandeld. Hiervoor is de Wet Natuurbescherming door de overheid gewijzigd. Doel van het handelsverbod is om nieuwe introducties en verspreiding van de duizendknoop te voorkomen.
Uit een analyse van Rijkswaterstaat blijkt dat het transport van grond waarin zich duizendknoopresten bevinden ook onder het handelsverbod valt. In de Wet Natuurbescherming wordt het vervoeren van invasieve exoten expliciet aangemerkt als verhandelen. Het maakt hierbij niet uit of het gaat om delen van de duizendknoop zelf, of om de delen van de duizendknoop in een partij grond die wordt getransporteerd.
Vrijstellingen
Dit betekent dat grondtransport van duizendknoop verboden is. Of er moet een vrijstelling van toepassing zijn. Er geldt een vrijstelling als het transport plaatsvindt zonder commercieel doel, indien het plaatsvindt in het kader van uitroeiing, bestrijding of beheersing of als het dode delen van Aziatische duizendknoop betreft.
Uit de analyse van Rijkswaterstaat volgt dat transport van besmette grond niet valt onder een van de drie vrijstellingen. Aanname daarbij is dat grondtransport in beginsel voor commerciële doeleinden plaatsvindt. Verplaatsen van grond binnen een plangebied zou wel onder de vrijstellingen kunnen vallen.