Met 46% van de stemmen heeft de harkwesp de verkiezing van Insect van het Jaar 2025 gewonnen. Taxon Foundation organiseert deze verkiezing samen met EIS Kenniscentrum Insecten en de Nederlandse Entomologische Vereniging.
Uit een shortlist van vijf bijzondere Nederlandse insecten, elk geadopteerd door een bekende Nederlander, koos het Nederlandse publiek zijn favoriet. Ambassadeur van de harkwesp was advocate Bénédicte Ficq. De winnaar werd zondag 6 april in het radioprogramma Vroege Vogels bekendgemaakt. Op de 2e plek eindigde De kleine knotssprietkever en 3e werd de schaamluis.
Zorgzame harkwesp
Het vrouwtje van de harkwesp (Bembix rostrata) zorgt goed voor haar jongen. Ze heeft een kam aan de poten waarmee ze het zand wegharkt als ze haar tot 20 cm diepe nest graaft. Met die kam dicht ze de nestgang ook weer af. Ze hoopt zo nestparasieten zoals blaaskopvliegen en dambordvliegjes buiten te houden.
De harkwesp is voornamelijk zwart met grillige geelgroen banden op het achterlijf en gele poten. De ogen zijn opvallend groen. Ze heeft een geel kopschild met een grote, snavelvormig gele lip. Er zijn meer wespen met groene ogen, maar die zijn veel kleiner. De harkwesp wordt vooral in de duinen gezien. In het binnenland zijn ze veel zeldzamer en worden ze nog het meest gezien in Noord-Brabant.