Vorige

Havenbedrijf Rotterdam begint boomkwekerij

Beeld
Havenbedrijf Rotterdam

Havenbedrijf Rotterdam gaat in de Rotterdamse haven bomen kweken voor eigen gebruik. Vrijwillige medewerkers gaan 15 maart, 500 bomen op de Rhoonsedijk planten.

Het gaat vooralsnog om een proef. De kwekerij zorgt volgens het Havenbedrijf voor vergroening; het gebied biedt meer ruimte aan vogels en insecten en als de bomen groot genoeg zijn kunnen ze worden gebruikt om andere bomen te vervangen of nieuwe locaties in te richten. De aanplant van de bomen past in het beleid van het Havenbedrijf om de biodiversiteit in de haven te vergroten, de haven te verduurzamen en aantrekkelijk te houden.

Niet alle 12.500 hectare van de Rotterdamse haven doet daadwerkelijk dienst als haven- en industriegebied. Er zijn terreinen die tijdelijk niet in gebruik zijn. Dit zijn potentiële percelen die kunnen dienen als boomkwekerij. Op de boomkwekerij worden bomen iedere drie tot vijf jaar uit de grond gehaald om andere bomen te vervangen of nieuwe locaties in te richten. De combinatie van de tijdelijke beschikbaarheid van ruimte in het havengebied en de tijdelijkheid van een boom op een kwekerij zijn de basis van het idee ‘Bomen kweken in de haven’.

Biodiversiteit

Het Havenbedrijf laat nu bij wijze van proef een perceel aan de Rhoonsedijk door idverde Realisatie, vestiging Rotterdam en de Stadsboswachter bewerken voor de aanplant van bomen. Op 15 maart worden de bomen geplant. Het gaat om wilgen, iepen, elzen, esdoorns, linden, populieren en sierperen. Daarmee is de eerste boomkwekerij in de haven van het Havenbedrijf een feit.

idverde Realisatie, vestiging Rotterdam en Stadsboswachter begeleiden de aanplant en zullen de ontwikkeling van de bomen volgen. Er wordt gekeken of de bomen goed groeien maar ook wat de impact is op de omgeving: Is er toename van biodiversiteit en hoe is de beleving van mensen die in buurt wonen of werken? De proeflocatie wordt toegankelijk gemaakt met een wandelroute en een lessenaar met uitleg over het project.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster