Vorige

Helft bezitters van tuin of balkon stemt op ‘groene’ partij

Beeld
Shutterstock

De helft van de Nederlandse tuin- en balkonbezitters zegt woensdag te stemmen voor een politieke partij die zich inzet voor het vergroenen van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek door Multiscope in opdracht van Stichting Steenbreek.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die twee keer modaal of meer verdienen (58%) vaker kiezen voor een ‘groene’ partij dan mensen met een minimum tot modaal inkomen (47%).

Een ruime meerderheid van Nederlandse tuin- en balkonbezitters (79%) vindt dat de Rijksoverheid aan zet is bij het vergroenen van dorpen en steden. Bewoners van de drie grootste gemeenten (84%) en uit het zuiden (83%) vinden dit vaker dan bewoners uit het oosten van het land (75%).

Taak van gemeenten

Vergroening van dorpen en steden is volgens 66% van de ondervraagden een taak van gemeenten en inwoners. De Rijksoverheid staat hier te ver van af, vinden de respondenten.

Verder ziet 79% van de deelnemers vergroening als enige oplossing om dorpen en steden leefbaar te houden, en om bewoners te beschermen tegen hitte, droogte en wateroverlast. Bewoners van een nieuwbouwwoning (87%) zijn het daar vaker mee eens dan bewoners van bestaande woningen (79%).

De onderzoeksresultaten zijn gebaseerd op de mening van 1058 tuin- en balkonbezitters. Het veldwerk is uitgevoerd in oktober en november 2023.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster