Vorige

Herdenkingsboom Eendrachtsplein in landelijk register Monumentale Bomen

Beeld
KNNV Natuurlijk Rotterdam

Op voorstel van de Natuurlijk Rotterdam is de Herdenkingsboom Eendrachtsplein opgenomen in het landelijk register van Monumentale Bomen. Deze boom is in 1948 geplant en was tot enkele maanden geleden een vergeten boom.

De boom is geplant door leden van het Rotterdams Philharmonisch orkest en mensen om hen heen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in het verzet hadden gezeten. Zij zamelden geld in, maakten de keuze voor de boomsoort en kochten een boom in Engeland: een Taxus baccata.

Rond 1947 werd met de gemeente Rotterdam afgesproken dat deze boom als herdenkingsboom bij de ingang van het bureau Eendrachtsplein mocht blijven staan, zolang het gebouw er ook zou staan.

Nationaal belang

Met de herdenkingsboom worden de slachtoffers van het bombardement van Rotterdam herdacht. Volgens de Bomenstichting is de boom daarmee van nationaal belang. Eind vorig jaar heeft de gemeente Rotterdam de Taxus als monumentale boom erkend. Nu heeft deze dus ook een landelijke status als monumentale boom.

Herdenkingsboom

Het politiebureau Eendrachtsplein werd destijds door oud-verzetsmensen vertrouwd. Daarom werd besloten dat deze herdenkingsboom in de tuin, naast de ingang van het politiebureau Eendrachtsplein zou komen.

Rond 1947 werd met de gemeente Rotterdam afgesproken dat deze boom als herdenkingsboom bij de ingang van het bureau Eendrachtsplein mocht blijven staan, zolang het gebouw er ook zou staan. Lees verder over deze bijzondere boom op de website van KNNV Natuurlijk Rotterdam.

Plataan die alles zag

De Taxus baccata is niet de enige monumentale boom in Rotterdam die aan de Tweede Wereldoorlog is gelinkt. Op de Lijnbaan staat een plataan die het bombardement van de stad als enige boom heeft overleefd. Tuin+Landschap schreef eerder een uitgebreid artikel over deze ‘plataan die alles zag’.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster