Wie als kweker in de regio Boskoop uit wil breiden, moet daar al gauw een sloot voor dempen. Wat betekent dat voor het lokale waterbeheer? En hoe krijg je als kweker de juiste vergunningen voor je plannen? Henk van der Smit is als gebiedsregisseur tussenpersoon voor kwekers en betrokken overheden. „Er vindt hier doorlopend verandering plaats.”
Gebiedsregisseur, wat houdt dat in?
„Ik ben secretaris van stichting Greenport Boskoop, en daarbinnen houd ik me als gebiedsregisseur bezig met ruimtelijke ordening en waterbeleid. Daaronder valt ook herkaveling, waarbij ik me als gebiedsregisseur bezighoud met het bij elkaar brengen van vraag en aanbod.”
Wat voor problemen kunnen er bij een aanvraag voor herkaveling optreden?
„Er komt altijd veel regelwerk bij kijken, doordat bestemmingsplannen en vergunningen in orde moeten worden gemaakt is de looptijd van een herkavelingsproject al gauw twee à drie jaar. Dan vragen wij daar een bestemmingswijziging voor aan bij de gemeente. Iets anders dat soms voorkomt, is dat de ene kweker eerder wil stoppen dan zijn buurman, waardoor kavels niet gelijktijdig beschikbaar komen. In zo’n geval heeft een proces wat meer begeleiding nodig.
Wat het werk van Van der Smit verder nog in? Wat kan hij in zijn rol voor jonge kwekers betekenen? En hoe kijkt Van der Smit naar dreigingen als verlies van teeltareaal of weersextremen? Lees dit artikel nu in ons digitale magazine via mijnboomkwekerij.nl of in De Boomkwekerij 6.
Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.
Foto: Sam Koster