Vorige

Historische Hortus Bulborum na twee jaar weer open

Beeld
Hortus Bulborum

De historische bloembollentuin Hortus Bulborum in LImmen is weer open. Als gevolg van de coronapandemie waren de bollen er twee jaar lang niet te bewonderen.

Tom Groot, beter bekend als Boer Tom van tv-programma’s ‘Boer zoekt vrouw’ en ‘Huis en Tuin’, verrichtte de opening. In zijn openingswoord sprak de bollenkweker over de mechanisatie en innovatie in het bollenvak. Op grote bollenvelden worden plant- en rooimachines ingezet.

Op de Hortus is alles tot voor kort met de hand gegaan, omdat het ontwikkelen van een plant- en rooimachine vanwege de kleinschaligheid geen sinecure is geweest. Maar er blijft er veel handwerk over voor de vele vrijwilligers.

Met uitsterven bedreigd

De museumtuin vindt zijn oorsprong in 1924 als de Limmense tuinbouwleraar Pieter Boschman tulpen gaat verzamelen die beroepstelers commercieel niet meer interessant vinden en die daarom met uitsterven worden bedreigd. Samen met De Mol, die een hyacintenverzameling heeft, begint hij in 1928 de Hortus Bulborum.

Deze tuin groeit uit tot een collectie met zo’n 4200 soms eeuwenoude tulpen, hyacinten, narcissen, fritillaria’s en krokussen. De oudste bloembol is de ‘Fritillaria Imperialis Prolifera’ uit 1577.

Op de tuin staat ook de ‘Zomerschoon’, de tulp die inzet was van de extreme speculatie rond 1635. De Hortus is niet alleen een toeristische trekpleister; kwekers gebruiken de museumtuin als genenbank om nieuwe varianten te ontwikkelen.

De Hortus Bulborum ligt aan de Zuidkerkenlaan 23 A in Limmen en geopend tot en met 16 mei.

Lees hier een eerder artikel uit Tuin en Landschap over de Hortus Bulborum.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster