Vorige

Hoge Veluwe markeert met bijzonder landmark twintig jaar stuifzandherstel

Alleen vanuit de lucht is het zien: het logo van Nationaal Park de Hoge Veluwe op het Oud-Reemsterzand. Met dit 180 m brede landmark markeert het park twintig jaar stuifzandherstel.

Het logo dat een stilistische weergave is van het kruisdragende Hubertushert is alleen vanuit de lucht te zien. (Foto: Nationaal Park De Hoge Veluwe)

Het logo is ontstaan door de herstelwerkzaamheden zelf. Op het Oud-Reemsterzand is niet gekozen om te plaggen wat doorgaans gebeurt om stuifzand te maken. De beheerders hebben hier alleen de toplaag omgewerkt zodat het blonde mineraalrijkere zand aan de oppervlakte is gekomen. De bewerkte stroken vormen het logo van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Door verstuiving, maar vooral door successie zal de vorm langzamerhand vervagen.

Zeldzaam in Europa

Sinds 2002 is het Nationale Park De Hoge Veluwe bezig om het stuifzandlandschap te beschermen en te behouden. Dit landschapstype is inmiddels zeldzaam geworden in Europa door de toename van stikstofdepositie (vermesting).

Een van de belangrijke natuurwaarden van stuifzanden is de variatie aan successiestadia. Op stuifzanden is er open stuivend zand op de ene plaats en zijn er pioniersbegroeiingen op de andere plek. Dit dynamische geheel is rijk aan mossen, waaronder zeldzame soorten als ezelspootje, rijstkorrelmos en plomp bekermos. Ook is dit landschap een essentieel leefgebied voor een aantal zeldzame diersoorten zoals tapuit, zandhagedis en kommavlinder.

Stikstokdepositie

In 2002 is de Hoge Veluwe begonnen met de omvorming van 60 ha in het stuifzandgebied De Pollen. Door de jaren heen zijn hier en daar door kleinschalig plaggen kleinere stuifzandlandschappen hersteld. Omdat door de stikstofdepositie dit type landschap nog steeds ernstig wordt bedreigd, is opnieuw begonnen met herstel, waaronder het project op het Oud-Reemsterzand.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster