Vorige

Honingbij weer op nummer één bij vijfde editie Nationale Bijentelling

Beeld
Tjomme Fernhout

Meer dan 3.000 mensen hebben het afgelopen weekend meegedaan aan de Nationale Bijentelling. Ook dit jaar is de honingbij weer de meest getelde bij. Al is hij in verhouding een stuk minder waargenomen dan voorgaande jaren. Op de tweede plaats staat dit jaar de rosse metselbij, gevolgd door de gehoornde metselbij.

De gehoornde metselbij behoort tegenwoordig tot een van de meest voorkomende bijen in de Nederlandse tuinen. Bijen-expert Vincent Kalkman van Naturalis noemt deze waarneming ‘opvallend’. „Deze soort was tien jaar geleden nog schaars in een groot deel van Nederland, maar is afgelopen jaren duidelijk toegenomen. Het lijkt er sterk op dat de gehoornde metselbij profiteert van het warmer wordende klimaat in ons land.”

Hogere sterfte

Over het algemeen werden er bij de telling relatief gezien meer wilde bijen geteld en minder honingbijen. De honingbij staat dit jaar wel weer op de eerste plaats, maar is een stuk minder waargenomen in vergelijking met vorige jaren. Dit komt volgens bijenexperts mogelijk door een hogere sterfte in de winterperiode, veroorzaakt door het zachte en vochtige weer.

Aardhommel

Ook de aardhommel werd dit jaar weinig waargenomen. Deze hommelsoort die in 2018, 2019 en 2021 op plek drie stond, is dit jaar gezakt naar de achtste plek. De experts hebben een vermoeden hoe dit komt.

„In het vroege voorjaar zie je alleen hommelkoninginnen vliegen, die na de winter een nieuwe kolonie gaan stichten. Ze vliegen dan druk rond, eerst op zoek naar een muizenhol voor een nieuw nest, en vervolgens zoekend naar nectar en pollen voor het eerste nageslacht”, vertelt Kalkman. „Daarna brengen ze gedurende een vrij korte periode veel tijd onder de grond door, om daar voor het nieuwe nest te zorgen. We vermoeden dat de telling dit jaar voor de aardhommel precies met deze periode samenviel. De aardhommels waren dus wel in de tuin, maar onder de voeten van de tellers.”

Vijf jaar Nationale Bijentelling

De resultaten van de bijentelling zijn voor de bijen-experts dit jaar extra interessant, omdat het de vijfde keer op rij is dat dit burgeronderzoek wordt uitgevoerd. Hierdoor wordt het voor de experts beter mogelijk om trends in de bijenpopulatie te ontdekken. Variabelen die mogelijk invloed hebben, zoals het weer, kunnen worden uitgesloten. De komende weken gaan de experts werken aan een volledige analyse van de bijentelling.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster