Vorige

Hoofddorp en Nijeveen winnen Groene Stad Challenge

Beeld
Green World Media

Hoofddorp (gemeente Haarlemmermeer) en Nijeveen (Gemeente Meppel) zijn de winnaars van de derde editie van de Groene Stad Challenge. De uitslag van de challenge werd donderdag 6 juni bekend gemaakt tijdens het Urban Future event in Rotterdam.

De Groene Stad Challenge is een initiatief van architecten- en ingenieursbureau Sweco, Husqvarna en NL Greenlabel en geeft sinds 2021 op basis van data-analyses van satellietbeelden, luchtfoto’s en Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) inzicht in de mate van vergroening per buurt en per plaats binnen Nederland. Inmiddels doen 124 gemeenten mee. 

Bij de steden eindigden Haarlem en Amstelveen op de tweede en derde plaats, bij de dorpen waren het zilver en het brons voor respectievelijk Badhoevedorp (Gemeente Haarlemmermeer) en Oude Wetering (gemeente Kaag en Braassem). Om tot de ranglijst te komen heeft de Groene Stad Challenge voor de derde keer het groen in de woonomgeving van ruim 6,7 miljoen inwoners van 124 gemeenten in Nederland geanalyseerd.

Groenpotentie benutten

In eerdere edities van de Groene Stad Challenge is geanalyseerd welke dorpen en steden het groenst zijn. Dit keer is de progressie van het groen onderzocht tussen 2020 en 2022. Hoofdanalist Joeri Meliefste, expert stedelijk groen bij Sweco: „Op basis van diverse geodata bronnen ( lucht- en satellietfoto’s, de BGT) weten we dat er een enorme groenpotentie bestaat. Honderden vierkante kilometers zinloze verharding, parkeervakken, tuinen en platte daken kunnen benut worden voor stadsnatuur. Voor deze editie van de Groene Stad Challenge hebben we daarom onderzocht welke stad en welk dorp er het best in is geslaagd het bestaande groen te behouden én de aanwezige groenpotentie te benutten.”

Gemeente Haarlemmermeer uitblinker, goud voor Hoofddorp

De nieuwe aanpak levert verrassende inzichten op. Zo blijkt dat er in de diverse dorpen en steden van de gemeente Haarlemmermeer (NH) veel groen is bijgekomen. In de categorie steden komt Hoofddorp (75.000 inwoners) landelijk als beste uit de bus. Ook de dorpen Badhoevedorp (2de plek) en Nieuw-Vennep (9de plek) eindigen hoog op de ranglijst.

Drentse dorp Nijeveen heeft het meest vergroend

Na Assen als groenste stad van Nederland (editie 2022) wint ook dit jaar een Drentse plaats. Uit de onderzochte luchtfoto’s en geodata blijkt dat in Nijeveen (gemeente Meppel) het groen binnen de bebouwde kom het sterkst is toegenomen. Wethouder Jeannet Bos van de gemeente Meppel is blij met de award: „We zijn heel trots op de inwoners van Nijeveen dat dit dorp uit onze gemeente deze award heeft gewonnen! Het laat zien dat inwoners het belang inzien van vergroenen. Onze aanpak lijkt dus effect te hebben en dit is een mooie stimulans om door te gaan met de opgaven voor klimaat, biodiversiteit en een gezonde leefomgeving, ook in andere dorpen en wijken van de gemeente Meppel.”


Top 10 meest vergroende steden

 1. Hoofddorp (gemeente Haarlemmermeer)
 2. Haarlem
 3. Amstelveen
 4. Houten
 5. Diemen
 6. Hoogeveen
 7. Amersfoort
 8. Alkmaar
 9. Harderwijk
 10. Hoorn

Top 10 meest vergroende dorpen

 1. Nijeveen (gemeente Meppel)
 2. Badhoevedorp (gemeente Haarlemmermeer)
 3. Oude Wetering (gemeente Kaag en Braassem)
 4. Maasdijk (gemeente Westland)
 5. Babberich (gemeente Zevenaar)
 6. Haaften (gemeente West Betuwe)
 7. Bennebroek (gemeente Bloemendaal)
 8. Huissen (gemeente Lingewaard)
 9. Nieuw-Vennep (gemeente Haarlemmermeer)
 10. Renswoude

Bekijk de volledige ranglijsten hier.

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
 • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster