Vorige

Hoogheemraadschap Rijnland neemt extra maatregelen

Beeld
Ketura Sikken, Hoogheemraadschap Rijnland, KNMI

Het Hoogheemraadschap Rijnland is begin juli opgeschaald naar fase 2 in het bestrijdingsplan droogte. Voor Boskoop-Oost wordt een alternatieve aanvoerroute voor zoetwater ingezet.

Vanwege de aanhoudende dalende Rijnafvoer en toenemende kans op verzilting in de Hollandse IJssel is door Rijnland besloten op te schalen naar fase 2, een feitelijk watertekort. Eind juni was er zowel in de Hollandse IJssel als de Gouwe sprake van lichte verzilting van ongeveer 200 mg/l. Om te voorkomen dat het licht verzilte water in de polders komt zijn de inlaten vanuit zowel de Gouwe als de Hollandse IJssel zoveel mogelijk dicht gezet en wordt er momenteel water aangevoerd via een alternatieve route. Ondanks de genomen maatregelen, waarschuwt Rijnland kwekers ervoor om zoutconcentraties voor de beregening goed in de gaten te houden.

Ook zijn de waterpeilen in een aantal polders verhoogt tot boven zomerpeil. Hiermee probeert Rijnland zoveel mogelijk zoetwater in het watersysteem beschikbaar te houden als buffer. Omdat hiermee het risico op wateroverlast toeneemt bij eventuele neerslag, zijn gemalen in verhoogde staat van paraatheid. Bij de voorspelde buien van 4 en 5 juli zijn de waterstanden tijdelijk weer verlaagd, maar na de regenval zijn deze terug naar het verhoogde niveau gebracht.

Vijf procent

Het gemiddelde neerslagtekort in Nederland ligt op 13 juli op 181 mm.

Juli heeft inmiddels de nodige regen gebracht, maar heeft ook warme dagen met hoge instraling. De combinatie zorgt ervoor dat het neerslagtekort momenteel op de lijn van 5% droogste jaren blijft hangen. Het KNMI verwacht hier voor de komende dagen landelijk geen verandering in. Met name het zuiden van Nederland heeft in juli tot op heden minder regen gehad dan de rest van Nederland. Waterschappen zien in deze gebieden het neerslagtekort verder oplopen.

Momenteel blijft het neerslagtekort langzaam toekomen, maar de neerslag in juli zorgt ervoor dat het tekort in de lijn van de 5% droogste jaren blijft.
Juli heeft in de eerste helft inmiddels redelijk wat neerslag gehad.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster