Marketeer Mandy Duijvelshoff van de Stichting Hart van Noord-Holland opende vrijdag 1 april de Hortus Bulborum in Limmen. De collectietuin met oude bolgewassen bestaat dit jaar 95 jaar.
Duijvelshoff en de stichting waar ze voor werkt zorgen er voor dat Alkmaar en omgeving toeristisch op de kaart staat. Een van de attracties die onder de aandacht van de toeristen wordt gebracht is de hortus in Limmen. Bestuurslid Max Nuyens toonde zich bij zijn welkomswoord enthousiast over de inspanningen van de stichting en over het feit dat de gemeente Castricum – waar Limmen onder valt – de stichting weer ondersteunt. “Wij als Hortus hebben nou eenmaal geen budget om groots PR te bedrijven. Wij hebben dan hulp nodig van deze toeristische instanties.”
Trekpleisters
Voorzitter Piet Apeldoorn stelde in zijn openingswoord vast dat Limmen een belangrijke rol heeft gespeeld, samen met het omliggende bollenteeltgebied. Van de lelieteelt in Akersloot tot de irisveredeling door de firma Hommes in Heiloo en van de tulpenveredeling tot aan de hortus zelf. “Ik heb maar een paar voorbeelden genoemd om aan te geven hoe krachtig een teeltgebied kan zijn op het hoogtepunt van haar bestaan. Binnenkort zal er nog meer geschiedenis van het bollendorp Limmen worden uitgevouwen heb ik begrepen, maar waar het nu om draait is dat de Hortus Bulborum al bijna 95 jaar deze geschiedenis zichtbaar probeert te maken met de unieke collectie historische en minder historische tulpen, crocussen , narcissen, hyacinten en frittelaria’s.”
Apeldoorn gaf aan dat de Stichting Bloembollenmuseum nu officieel overgaat naar Stichting Oud-Limmen. “Hiermee kan de museale hoek in Limmen alleen maar versterkt worden. Eigenlijk zie je in andere teelten en oude industrie-centra vaak een musea of complexen ontstaan om die oude tijden te doen herbeleven. Denk maar eens aan de Zaanse Schans en de Kaasmarkt in Alkmaar om de rijke historie niet te doen vergeten. Ook de Broekerveiling is een monument waar de glorietijd van Het Geestemerambacht van voor de verkaveling in beeld wordt gebracht. Het zijn stuk voor stuk toeristische trekpleisters en de Hortus Bulborum past perfect in dat rijtje.”
De voorzitter zette voorts uiteen dat de Hortus Bulborum blijft moderniseren en dat behalve een elektrische plant- en rooimachine nu ook een schuimlijn wordt aangeschaft ‘om de kwetsbare oude soorten te beschermen tegen schimmels in de grond’. “Daarnaast lopen er contacten met Hobaho-DümmenOrange om in de nabije toekomst mogelijk oude soorten tulpen weer virusvrij te kunnen maken. Nu maken we nog gebruik van de bereidheid van de BKD om ieder jaar een deel van onze collectie te testen op tulpenmozaïekvirus.” Apeldoorn zette vervolgens de vrijwilligers in het zonnetje en stond nog stil bij het overlijden van peningmeester Nic Vis. Daarna opende Duijvelshoff de collectietuin, waarbij ze het belang van de Hortus Bulborum noemde als toeristische trekpleister in het voorjaar naast de Kaasmarkt, de Broekerveiling in Broek op Langedijk en andere trekpleisters zoals De Rijp, Egmond en Bergen als kunstenaarsdorp.
Mandy Duijvelshoff (rechts) in gesprek met secretaris Thea Stet van de Hortus Bulborum.