Vorige

Houden reserveringen van klanten stand bij stagnerende markt?

Tekst
Beeld
Shutterstock

Twee jaar lang waren tuinplanten schaars. Afnemers dekten zich in door tijdig planten bij kwekers te reserveren. Nu de markt de laatste weken stagneert dient de vraag zich aan: wat blijken deze reserveringen eigenlijk waard?

Het niet nakomen van reserveringen blijkt voor menig kweker een gevoelig gespreksonderwerp. „Schrijf mijn naam maar niet op”, zegt een medewerker van een kwekerij in Noord-Brabant. „Het frustreert vreselijk. We hebben Hydrangea die inmiddels te rijp zijn en we moeten weggooien.”

Het bedrijf had veel reserveringen maar kreeg van verschillende klanten te horen ’je mag ze zelf wel verkopen’. Een aantal inkopers heeft volgens haar ’van bovenaf’ te horen gekregen dat orders moeten worden geannuleerd. „Er is in Europa geen vraag naar tuinplanten, dat is het probleem.”

Volgend jaar minder

Hans Mutsaers van rozenkwekerij Frank Coenders in Lottum deed onlangs een rondje langs Duitse bouwmarkten. „De winkels stonden bomvol en de handel stagneert. Dat betekent dat een aantal grote ketens voor volgend jaar minder aantallen gaan doen.”

Hoe worden reserveringen bij andere kwekers afgenomen? Lees ervaringen van onder andere Hoogeveen Plants, Potcultures van der Kloot-Antonissen en Alex Schoemaker.

Lees het volledige artikel in De Boomkwekerij editie 15/16. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnboomkwekerij.nl

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster