Vorige

Huisvesting van arbeidsmigranten komt ’op papier’ op gang


Kabinet Rutte IV wil jaarlijks 30.000 tijdelijke woningen bouwen voor onder andere arbeidsmigranten. Alle aanbevelingen van het Aanjaagteam Bescherming Arbeidsmigranten (commissie Roemer) worden uitgevoerd. Daarvoor trekt het nieuwe kabinet structureel €60 miljoen uit. Tegelijkertijd moet het verschil tussen flex- en vast werk kleiner worden.

Concreet zal het uitvoeren van de aanbevelingen betekenen dat er weer een verplichte certificering voor uitzendbureaus komt en dat de huisvestingskeurmerken SNF en AKF in elkaar geschoven worden en landelijk de standaard worden. Ook worden de regels voor registratie door Rijk en gemeentes van alle Nederland binnenkomende arbeidsmigranten strenger en verplichtender.

„Hopelijk wordt er snelheid gemaakt met de inzet van de €60 miljoen en de realisatie van de toegezegde bouw van huisvesting voor internationale werknemers”, reageert Peter Loef, beleidsspecialist Arbeid bij Glastuinbouw Nederland. „Het mag allemaal wel wat sneller gaan. Zeker voor de internationale werknemers die nu nog werkzaam zijn voor werkgevers of uitzendbureaus die de gestelde regels niet naleven.”

Wetgeving in de maak

Ter bescherming van de woonrechten van arbeidsmigranten is door commissie Roemer voorgesteld wonen en werken van elkaar te scheiden. Met het Wetsvoorstel goed verhuurderschap krijgen gemeenten de bevoegdheid werkgevers te dwingen contracten voor wonen en werken gescheiden te houden. In de loop van 2022 kan dit een feit zijn als beide Kamers ermee instemmen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster