Vorige

Hydrangea macrophylla Hi Tornado beste in buitentest

Beeld
Royal FloraHolland

In een buitentest met diverse Hydrangea macrophylla variëteiten heeft cultivar Hi Tornado gewonnen. De plant werd ingezonden door kwekerij Sjaak van Schie. De plant had de beste combinatie van sierwaarde en houdbaarheid, een goede gewaslengte en een opvallende dieprode kleur.

Jaarlijks organiseert het Post Harvest Kenniscentrum van Royal FloraHolland een test waarin de houdbaarheid van diverse cultivars en soorten Hydrangea buiten wordt geëvalueerd. De uitslag van de hydrangea macrophylla variëteiten is al bekend, die van de H. paniculata volgt later. Voor de negen inzendingen van de macrophylla’s (negen cultivars, elk zes planten) was de testperiode buiten vijf weken. Daar heeft cultivar Hi Tornado, ingezonden door kwekerij Sjaak van Schie, zijn robuustheid en aanpassingsvermogen het beste bewezen onder uitdagende omstandigheden, variërend van hoge temperaturen met fel zonlicht tot storm Poly op 5 juli. De sierwaarde bleef behouden en er was een positieve ontwikkeling te zien in de kleur van de bloemen en de vorming van nieuw blad.

Cultivar Hi Tornado won afgelopen voorjaar een gedeeld tweede plek in de benchmark van Royal FloraHolland met verschillende soorten kamer-Hydrangea. Toen was kwekerij The Mastergrowers de inzender. Winnaar in deze houdbaarheidstest was ‘Magical Amethyst’ van Kwekerij Tim van Leeuwen uit Honselersdijk.

HI breeding

Hi Tornado is afkomstig van veredelingsbedrijf HiBreeding (een samenwerking tussen The Mastergrowers en Sjaak van Schie B.V.) De veredelaars richten zich op het ontwikkelen van hortensia die voldoen in elk segment van de keten. Cultivars moeten zich tijdens de teelt goed ontwikkelen en resistent zijn tegen ziekten, maar tevens na aankoop door de consument langdurig sierwaarde behouden. De focus in het veredelingsprogramma ligt met name op het verbeteren van stevigheid, bloeizekerheid en houdbaarheid. Cultivar Hi Tornado is een voorbeeld van een langer houdbare variëteit dankzij zijn geleidelijke kleurverandering over een uitgestrekte periode.

Benchmark

De test vond plaats op de buitenlocatie van het Post Harvest Kenniscentrum van Royal FloraHolland in Naaldwijk. Na een transport- en winkelsimulatie werden de planten geteeld en beoordeeld in potten zoals bij de consument. Na afloop was er voor iedere deelnemer een rapport beschikbaar met de foto’s en resultaten zoals bladkwaliteit en het aantal goede en slechte schermen over de lopende testtijd. Het resultaat van deze test geeft een impressie van de productkwaliteit onder verschillende buitenomstandigheden.

Onderzoeker Evelyn Beckers van Royal FloraHolland overhandigt de prijs aan Roel van Schie.

De prijswinnende cultivar Hi Tornado op de testlocatie, buiten bij Royal FloraHolland in Naaldwijk.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster