Vorige

’Inladingen richting Rusland vallen stil’

Tekst

De Russische inval in Oekraïne betekent dat de status van meerdere orders van boomkwekers richting die landen uiterst onzeker is geworden. „We kopen in bij veel kwekers. We hebben hen geïnformeerd over de onzekere situatie waarin we zitten en dat momenteel niets meer weg gaat richting Rusland”, zegt Ronald Brand, mede-eigenaar van exportbedrijf Add Green en office manager bij kwekerij Leuveld.

„We stonden op het punt te beginnen met de eerste inladingen richting Rusland”, zegt Brand. „Maar alles valt nu stil. We hebben zowel gisteren als vandaag (vrijdag 25 februari, red.) contact gehad met onze Russische klant, maar de situatie is voor hen niet te overzien.”

Ronald Brand: „Situatie is voor klant in Rusland niet te overzien.” (Foto: Add Green)

Brand noemt de situatie voor de Russische klant vreselijk onzeker. Deze klant verzorgt altijd zelf het transport, maar weet niet of dit in deze situatie wel lukt. En of de wagens vervolgens de grens wel over komen. Ook is er onzekerheid over het betalingsverkeer.
Brand vertelt dat ze bij veel kwekers een divers pakket aan boomkwekerijproducten hebben ingekocht. Van laanbomen tot heesters.

Hun belangrijkste Russische klant heeft onder andere een cash-and-carry en belevert hoveniers, tuincentra en levert bomen voor aanlegprojecten. „We zouden nu beginnen, maar hebben ook nog wel een paar weken te gaan. Het seizoen start in Rusland eind april en voor die tijd willen we altijd alles hebben geleverd. De klant heeft aangegeven te willen doordraaien. Het leven gaat in Rusland min of meer gewoon door.”

Geen contact Oekraïne

Brand zegt dat een vrachtwagen met bomen voor een klant in Oekraïne vorige week is vertrokken. „Maar we krijgen nu geen contact om te horen of die ook is aangekomen. We kennen de klant al jaren en hij komt ook regelmatig naar Nederland. Het is toch een raar gevoel om nu in deze situatie te zitten.”

Brand zegt dat er geen betalingen uitstaan. Voor handel naar Rusland en Oekraïne geld dat altijd eerst wordt betaald voordat het transport vanaf de kwekerij vertrekt.

En vooruitkijkend. „Nu is het onduidelijk wat mogelijk is. Maar als we weer met klanten afspraken kunnen maken dan doen we dat. Het leven in Moskou of St. Petersburg gaat immers ook door. Rusland is een best een belangrijke markt en is de laatste jaren alleen maar gegroeid.”

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster