Vorige

ITC-terrein Hazerswoude wordt groen en biodivers bedrijventerrein

Tekst
Beeld
Sam Koster

Het ITC-terrein in Hazerswoude wordt vergroend en omgevormd tot een groen, biodivers bedrijventerrein. Met steun van de gemeente Alphen aan den Rijn gaan ondernemers op het terrein hiermee aan de slag.

De vergroening van de openbare ruimte staat al jaren op de agenda bij gemeentes. Voor bedrijventerreinen is speciale aandacht binnen het project Werklandschappen van de Toekomst.

VNG-congres 2024

Op 25 en 26 juni 2024 houdt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) het jaarlijkse congres, waar duizenden gemeentelijke bestuurders op afkomen. Eén van de locaties van het congres is Hoogeveen Plants op het ITC terrein.

Om tegen die tijd aan al deze bestuurders een voorbeeld te kunnen laten zien van een groen bedrijventerrein, wordt het ITC-terrein vergroend, legt wethouder Anouk Noordermeer uit.

„Het terrein ligt er nu niet mooi bij. Dat willen we veranderen. De openbare ruimte wordt door de gemeente opgeknapt, maar we zijn al in gesprek om de individuele bedrijven aan te moedigen om ook te vergroenen.”

Eigen beplanting

De gemeente Alphen aan den Rijn heeft €725.000 toegezegd. Met dit geld worden groenvormen aangelegd die de biodiversiteit bevorderen, zoals bloemenmengsels, heesters en borders met vaste planten. Ook aan groene gevels en groene daken wordt gedacht. Hierbij wordt gekeken of kwekerijen op het terrein eigen beplanting aan de vergroeningsopgave kunnen leveren.

De vergroening van de openbare ruimte is de eerste fase van het project. Daarna zijn de individuele bedrijven op hun erven aan zet. Tot slot zijn er plannen om een gezamenlijke waterberging te creëren om extreme regenbuien op te vangen.

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster