IVN Natuureducatie roept Nederlandse tuinbezitters op om hun steentje bij te dragen in de strijd tegen wateroverlast, hittestress en verlies aan plant- en diersoorten. Met de campagne ‘Plant mee’ hoopt IVN Nederlanders deze herfst te bewegen hun tuinen massaal aan te pakken: tegels eruit, groen erin.
De afgelopen 120 jaar is maar liefst 85% van de inheemse plant- en dierensoorten in ons land verdwenen, aldus het Planbureau voor de Leefomgeving. Veel andere soorten staan onder druk, zoals verschillende soorten bijen. Maar ook van de huismus, die bij tuinvogeltellingen nog vaak het meest gezien wordt, is de populatie sinds 1990 gehalveerd. Om soorten te behouden, is het vergroenen van tuinen en zorgen voor nestgelegenheid van levensbelang.
Helft tuinen betegeld
Alle tuinen in Nederland bij elkaar opgeteld, vormen een gebied dat groter is dan Nationaal Park De Hoge Veluwe. Momenteel is naar schatting ruim de helft van de 6600 ha particuliere tuin, die ons land telt, betegeld. „Hier valt dus nog een wereld te winnen”, stelt IVN-projectleider Noï Boesten. „Als iedereen slechts een paar vierkante meter aan tegels zou verwijderen en hiervoor in de plaats struiken, bloemen of boompjes zou planten, maakt dit al veel verschil.”
Tuiny Forest
Om vergroening te stimuleren, biedt IVN het concept Tuiny Forest, afgeleid van het bekende Tiny Forest, aan. Een Tuiny Forest is een kant-en-klaar-pakket, bestaande uit inheemse bomen, heesters en zaden. Binnen twee jaar levert het een kleine wildernis op van 6 m2, die vogels, insecten en egels aantrekt. Inmiddels is er in Nederlandse tuinen zo’n 21.000 m2 aan Tuiny Forest geplant. Daarnaast zijn er nog de Tuiny Haag en Tuiny Poel om de biodiversiteit in de tuin te stimuleren.