Vorige

Kamer tegen Europese verlenging glyfosaat

Beeld
Shutterstock

De Tweede Kamer nam donderdag een motie aan van Leonie Vestering (PvdD) die Piet Adema, demissionaire minister van LNV, oproept om in Europa tegen de nieuwe toelating van glyfosaat te stemmen. De stemming vindt plaats in de Europese Landbouwraad, die zich buigt over een nieuwe toelating voor 15 jaar.

Brancheorganisatie CropLife NL van de middelenproducenten vindt het ‘zeer ongewenst’ dat een meerderheid van de Kamer „het oordeel van wetenschappelijke instanties zoals EFSA en het Ctgb doorkruist en daarmee het vertrouwen in het beoordelingsproces ondermijnt.” De politiek heeft de kaders zelf gesteld voor het wetenschappelijk beoordelingsproces, stelt de organisatie. Die regels moeten worden gevolgd bij de beoordeling van stoffen en gewasbeschermingsmiddelen, luidt de reactie van CropLife.

Omstreden

Glyfosaat is als werkzame stof van de bekende onkruidbestrijder Roundup omstreden. Wetenschappelijke onderzoeken brengen glyfosaat in verband met onder meer kanker en de ziekte van Parkinson, maar er zijn ook onderzoeken die dit verband niet aantonen. De Europese Commissie overweegt de stof opnieuw voor 15 jaar toe te laten.

De PvdD is blij dat de motie is aangenomen. Vestering: „We weten al jaren dat glyfosaat zeer schadelijk is en dat het bovendien onnodig is voor een gezonde en duurzame landbouw. Onkruid is namelijk ook mechanisch te verwijderen en daar zijn geen giftig-geel gespoten akkers voor nodig. We moeten onze gezondheid en de biodiversiteit beschermen en daarom is dit een geweldige eerste stap.” 

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster