Vorige

Kandidaat-Kamerleden uit sector: ’Kwekers moeten meer de ruimte krijgen’

Tekst
Beeld
Sam Koster

Bij de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november doen in totaal 1.126 kandidaten een gooi naar één van de 150 verkiesbare zetels. Daartussen zijn ook twee jonge kandidaten met een achtergrond in de boomkwekerijsector of toelevering te vinden.

Allebei willen Floris Out (#30 CDA, rechts op foto) en Tom Huijs (#6 Libertaire Partij, links op foto) dat kwekers meer ruimte krijgen om te ondernemen. Maar hoe dat eruit ziet op vlakken als belastingen, verduurzaming en regelgeving, daarover verschillen ze van mening.

Huijs is ervan overtuigt dat de overheid innovatie remt en goede ideeën in de weg staat. Daarom pleit hij voor een flink kleinere overheid en het schrappen van veel wet- en regelgeving. „Als de overheid niet meer bij machte is om beleid van A tot Z uit te werken, moet deze wel open staan voor ideeën vanuit de samenleving. Goede ideeën zullen dan ook zonder centrale sturing aanslaan.”

Out ziet dat anders: „De Amerikaanse overheid is ooit de initiatiefnemer geweest voor de ontwikkeling van het internet. Bovendien kan de overheid een langetermijnvisie schetsen voor kwekers, over hoe duurzaam de sector over vijf of tien jaar moet zijn. Ik ben het ermee eens dat daar de laatste jaren te weinig duidelijkheid over is gegeven.”

Persoonlijk vertrouwen

Zowel Out als Huijs vinden dat het bedrijven vaak te lastig wordt gemaakt door de overheid. Out stoort zich in het bijzonder aan de manier waarop Kamerleden over de sector kunnen spreken. „Met termen als ’landbouwgif’ en ’gastuinbouw’ wordt bijna het beeld geschetst alsof kwekers voor hun plezier vervuilen en uitstoten. Daar wil ik een tegengeluid bij geven, dat het voor kwekers mogelijk moet zijn om hun bedrijf te runnen.”

Beide zijn zich er ook van bewust dat ze op hun plek op de lijst niet direct verkiesbaar zijn. Huijs: „Voor een plek in de Kamer zijn we allebei op voorkeursstemmen aangewezen. We moeten dus actief het vertrouwen van de kiezer in ons persoonlijk zien te winnen.”

Klik hier voor het interview met Floris Out: ’Regelgeving moet werkbaar worden’

Klik hier voor het interview met Tom Huijs: ’Overheid houdt innovatie tegen’

Gerelateerde content

Abonneer
Laat het weten als er
Registreren

Selecteer een van de demo’s en krijg vijf dagen gratis toegang tot PlatformGroen

Onbeperkt gebruik maken van PlatformGroen?
Bekijk de mogelijkheden.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Al een account?
Inloggen

Log hier in met uw account van Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij.

Heeft u een abonnement op Tuin en Landschap en/of De Boomkwekerij, maar geen account?
Neem contact met ons op.

Sluit venster
  • Feedback ontvangen wij al te graag!

Sluit venster